Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Završeni ,,Dani Nikolaj Timčenko’’ dodelom nagrade koja nosi njegovo ime

rssBookmark and Share

12.02.2011. Dušan Kocić

Draganu Žuniću, profesoru Fakulteta umetnosti Niškog univerziteta nagradu ,,Nikolaj Timčenko’’ uručio Jovan Pejčić, predsedni žirija, koji je odluko doneo - jednoglasno

Detalj sa dodele nagrade ,,Nikolaj Timčenko’’ profesoru Draganu Žuniću
Detalj sa dodele nagrade ,,Nikolaj Timčenko’’ profesoru Draganu Žuniću

LESKOVAC – Ovogodišnji dobitnik književne nagrade ,,Nikolaj Timčenko’’ je profesor Fakulteta umetnosti Nišog univerziteta Dtragan Žunić za knjigu ,,Pričanje smisla’’.

Žiri je odluko doneo – jednoglasno, a slavodobitniku, uz opširno obrazloženje, danas, drugog dana rada ove manifestacije, nagradu je uručio Jovan Pejčić, predsednik žirija.

O nagrađenom delu ,,Pričanje smisla’’ govorio je Predrag Cvetićanin, koji je istakao visoke naučne i umetničke domete samog autora, a besdio je i Dragan Žunić, ukazujući na značaj umetničkog stvaralaštva i načine tumačenje umetničkih dela.

-Nikolaj Timčenko je bio velika moralna i intelektualna ličnost i zato ćemo učiniti sve da sačuvamo bogatu riznicu koju nam je ostavio – kazala je, otvarajući sinoć ovi manifestaciju, Suzana Stanković-Ilić, načelnica Uprave društvenih delatnosti grada Leskovca.

Prvog dana manifestacije o životu i delu Nikolaja Timčenka govorili su Jovan Pejčić, glavni i odgovorni urednik Našeg stvaranja, Biljana Mičić, književni kritičar, profesor Leskovačke gimnazije, prof. dr Dušan Janjić, Aleksandra Ristić, književni kritičar i novinar i književnik Tihomir Nešić, dugogodišnji dopisnik Politike iz Niša. Pesmu posvećenu Nikolaju Timčenku ,,Senima’’ pročitao je autor Dejan Đorđević, pesnik i književni kritičar iz Leskovca.

Predstavljeni su brojevi 1-2 i 3-4 Našeg stvaranja za 2010. godinu, najznačajnijeg leskovačkog književnog časopisa čiji je dugogodišnji saradnik bio Nikolaj Timčenko i knjiga ,,Žudnja za frakom’’ istoričara književnosti, publiciste iz Beograda Radovana Popovića.

Profesor beogradskog Pravnog fakulteta Jovica Trkulja, u tematskom delu manifestacije, govorio je o ,,Rehabilitaciji političkih osuđenika i kažnjenika u Srbiji’’ sa posebnim osvrtom na životne sudbine Slobodana Jovanovića, Dragoljuba Jovanovića, Borislava Pekića, Dragoslava Mihailovića, Mihajla Đurića i Ivana Ivanovića.

Četvrta književno-kulturna manifestacija ,,Dani Nikolaja Timčenka’’ zakazani su za kraj ove godine.

 


#   Dejan Đorđević   nagrada   Dušan Janjić   Ana Ivanović   Ana Popović   Ana Jovanović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima