Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас су Свети Ћирило и Методије

rssBookmark and Share

Ниш 24.05.2018. Јужна Србија Инфо

Ћирило и Методије (грч. Κύριλλος και Μεθόδιος, стсл. Кѷриллъ и Меѳодїи) су били грчка браћа из Солуна, који су ширили писменост и хришћанство међу неписменим Словенима у Великоморавској кнежевини и Панонији.

Данас су Свети Ћирило и Методије

Својим радом они су помагали културни напредак Словена због чега су остали упамћени као „словенски апостоли“. Они су направили глагољицу, прво писмо Словена. Након њихове смрти њихови ученици су наставили њихов просветитељски рад. Православна црква их слави 24. маја.

Преводом литургијских и библијских књига, Ћирило и Методије су ударили темеље словенској писмености. Њихови ученици Климент и Наут су саставили писмо Ћирилицу.

Дан словенске писмености и културе

Код Руса, Украјинаца, Бугара, Македонаца, Словака и Чеха дан светих Ћирила и Методија је културни Дан словенске писмености и културе.

Код Православних народа обележава се 24. маја сваке године, а код Словака и Чеха обележава се 5. јула.

 

Фото: Епархија нишка
Фото: Епархија нишка

Народна библиотека "Стеван Сремац" у Нишу и Призренска Богословија Св. Кирила и Методија, привремено у Нишу, данас прослављају своју крсну славу.

Коментара: 0


#   Ниш   писменост   Стеван Сремац   хришћанство   Народна библиотека Стеван Сремац   Српска слава   Народна библиотека   Свети Ћирило и Методије   Богословија Ћирило и Методије   Богословија
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима