Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas su Sveti Ćirilo i Metodije

rssBookmark and Share

Niš 24.05.2018. Južna Srbija Info

Ćirilo i Metodije (grč. Κύριλλος και Μεθόδιος, stsl. Kѷrillъ i Meѳodїi) su bili grčka braća iz Soluna, koji su širili pismenost i hrišćanstvo među nepismenim Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji.

Danas su Sveti Ćirilo i Metodije

Svojim radom oni su pomagali kulturni napredak Slovena zbog čega su ostali upamćeni kao „slovenski apostoli“. Oni su napravili glagoljicu, prvo pismo Slovena. Nakon njihove smrti njihovi učenici su nastavili njihov prosvetiteljski rad. Pravoslavna crkva ih slavi 24. maja.

Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije su udarili temelje slovenskoj pismenosti. Njihovi učenici Kliment i Naut su sastavili pismo Ćirilicu.

Dan slovenske pismenosti i kulture

Kod Rusa, Ukrajinaca, Bugara, Makedonaca, Slovaka i Čeha dan svetih Ćirila i Metodija je kulturni Dan slovenske pismenosti i kulture.

Kod Pravoslavnih naroda obeležava se 24. maja svake godine, a kod Slovaka i Čeha obeležava se 5. jula.

 

Foto: Eparhija niška
Foto: Eparhija niška

Narodna biblioteka "Stevan Sremac" u Nišu i Prizrenska Bogoslovija Sv. Kirila i Metodija, privremeno u Nišu, danas proslavljaju svoju krsnu slavu.

Komentara: 0


#   Niš   pismenost   Stevan Sremac   hrišćanstvo   Narodna biblioteka Stevan Sremac   Srpska slava   Narodna biblioteka   Sveti Ćirilo i Metodije   Bogoslovija Ćirilo i Metodije   Bogoslovija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima