Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas je državni praznik: Srbija po prvi put obeležava Dan Ćirila i Metodija

rssBookmark and Share

Niš 24.05.2019. Južna Srbija Info

Inicijativa za obeležavanje Dana slovenske pismenosti i kulture je potekla od Ministarstva kulture, a Vlada Srbije usvojila taj predlog koji se po prvi put, ali radno proslavlja kao državni praznik.

Danas je državni praznik: Srbija po prvi put obeležava Dan Ćirila i Metodija

U Srbiji se brojnim manifestacijama obeležava Dan slovenske pismenosti i kulture.

Tradicionalno se proslavlja 24. maja kao sećanje na dan kada su 863. godine, posle svečanosti u čast obnove Carigrada, svetitelji Ćirilo i Metodije krenuli na misionarski put među Slovene u Moravsku. 

Ćirilo i Metodije (grč. Κύριλλος και Μεθόδιος, stsl. Kѷrillъ i Meѳodїi) su bili grčka braća iz Soluna, koji su širili pismenost i hrišćanstvo među nepismenim Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji.

Svojim radom su pomagali kulturni napredak Slovena zbog čega su ostali upamćeni kao „slovenski apostoli“. Oni su napravili prvo pismo Slovena, glagoljicu.

Nakon njihove smrti, njihovi učenici su nastavili njihov prosvetiteljski rad.

Pravoslavna crkva ih slavi 24. maja.

Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije su udarili temelje slovenskoj pismenosti. Njihovi učenici Kliment i Naut su sastavili pismo Ćirilicu.

Dan slovenske pismenosti i kulture

Kod Rusa, Ukrajinaca, Bugara, Makedonaca, Slovaka i Čeha dan svetih Ćirila i Metodija je kulturni Dan slovenske pismenosti i kulture.

Kod Pravoslavnih naroda obeležava se 24. maja svake godine, a kod Slovaka i Čeha obeležava se 5. jula.

 

Foto: Eparhija niška
Foto: Eparhija niška

Narodna biblioteka "Stevan Sremac" u Nišu i Prizrenska Bogoslovija Sv. Kirila i Metodija, privremeno u Nišu, danas proslavljaju svoju krsnu slav

Komentara: 0


#   Niš   SPC   Stevan Sremac   Dimitrije Stevanović   Srpska slava   Narodna biblioteka   Ministarstvo kulture i informisanja   Sveti Ćirilo i Metodije   državni praznik   Bogoslovija Ćirilo i Metodije   Bogoslovija   Dan slovenske pismenosti
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima