Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sveti Ćirilo i Metodije - rodonačelnici slovenske pismenosti

rssBookmark and Share

Niš 24.05.2022. Južna Srbija Info

U Srbiji se danas brojnim manifestacijama obeležava Dan slovenske pismenosti i kulture. Narodna biblioteka "Stevan Sremac" u Nišu i Prizrenska Bogoslovija Sv. Kirila i Metodija u Nišu, danas proslavljaju svoju krsnu slavu.

Sveti Ćirilo i Metodije - rodonačelnici slovenske pismenosti

Inicijativa za obeležavanje Dana slovenske pismenosti i kulture je potekla od Ministarstva kulture, a Vlada Srbije usvojila taj predlog koji se od 2019. godine, ali radno proslavlja kao državni praznik.

Tradicionalno se proslavlja 24. maja kao sećanje na dan kada su 863. godine, posle svečanosti u čast obnove Carigrada, svetitelji Ćirilo i Metodije krenuli na misionarski put među Slovene u Moravsku. 

Ćirilo i Metodije (grč. Κύριλλος και Μεθόδιος, stsl. Kѷrillъ i Meѳodїi) su bili grčka braća iz Soluna, koji su širili pismenost i hrišćanstvo među nepismenim Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji.

Svojim radom su pomagali kulturni napredak Slovena zbog čega su ostali upamćeni kao „slovenski apostoli“. Oni su napravili prvo pismo Slovena, glagoljicu.

Nakon njihove smrti, njihovi učenici su nastavili njihov prosvetiteljski rad.

Pravoslavna crkva ih slavi 24. maja.

Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije su udarili temelje slovenskoj pismenosti. Njihovi učenici Kliment i Naut su sastavili pismo Ćirilicu.

Dan slovenske pismenosti i kulture

Kod Rusa, Ukrajinaca, Bugara, Makedonaca, Slovaka i Čeha dan svetih Ćirila i Metodija je kulturni Dan slovenske pismenosti i kulture.

Kod Pravoslavnih naroda obeležava se 24. maja svake godine, a kod Slovaka i Čeha obeležava se 5. jula.

Narodna biblioteka "Stevan Sremac" u Nišu i Prizrenska Bogoslovija Sv. Kirila i Metodija, privremeno u Nišu, danas proslavljaju svoju krsnu slav


#   Niš   SPC   Srpska slava   Sveti Ćirilo i Metodije   Bogoslovija Ćirilo i Metodije   Dan slovenske pismenosti
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima