Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДОБРОВОЉАЦ ЗА АУШВИЦ: ПРЕКО ГРАНИЦЕ ХРАБРОСТИ

rssBookmark and Share

Ниш 07.06.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Нишки културни центар, Конзулат Републике Пољске у Нишу и Удружење "Мark IX” позивају вас на представљање књиге пољског официра из II светског рата Витолда Пилецког ДОБРОВОЉАЦ ЗА АУШВИЦ: ПРЕКО ГРАНИЦЕ ХРАБРОСТИ у издању Удружења „Марк IX”, које ће се одржати у уторак, 11. јуна 2024, у 18 сати, у Малој сали НКЦ-а.

ДОБРОВОЉАЦ ЗА АУШВИЦ: ПРЕКО ГРАНИЦЕ ХРАБРОСТИ

"Ова књига је посвећена једном човеку, највећем хероју Другог светског рата и вероватно највећем хероју свих времена. Цивилизација на нашој планети и људски род од свог настанка, не познају сличног човека и сваки историчар у свом настојању да се упусти у компарацију ове тврдње, верујем да би се брзо сагласио са овим "епитафом".
Витолд Пилецки је био официр пољске армије пред избијање Другог светског рата и протагониста својих невероватних животних опредељења. Довољно је рећи да је то једини човек на свету који је свој живот свесно посветио сопственом страдалништву за слободу свог народа; и то не једном, већ двапут!

Књига је посвећена првом од два споменута Витолдова страдалништва: оно у коме је одабрао да добровољно буде ухапшен и нађе се у логору Аушвиц у току тридесет и једног месеца (KL Auschwitz I; IX/1940 – IV/1943), како би у њему формирао илегалну мрежу отпора међу логорашима и у спољни свет изнео истину о том најјезивијем од свих места које људско памћење бележи. 
Изнео је информације о страдању припадника пољске интелигенције, совјетских ратних заробљеника и припадника јеврејског народа.
О другом страдалништву Витолда Пилецког, оном у коме је изабрао да избегне угодност понуђеног живота на Западу 1945. године у тренутцима када је његова вољена Пољска била зграбљена у руке стаљинистичке диктатуре, ова књига не говори детаљно; тек га спомиње и пружа скромне фото - илустрације."

Учествују:
њ. е. РАФАЛ ПЕРЛ, амбасадор Републике Пољске
ОЛИВЕРА СИНЂЕЛИЋ, конзул Републике Пољске у Нишу
ЉУБИНКО ЂУРКОВИЋ, пуковник у пензији
НЕБОЈША ОЗИМИЋ, историчар 
ДУШАН СИМИЋ, председник Удружења „Марк IX”

Улаз је слободан, а сви заинтересовани моћи ће да купе књигу од издавача, након промоције, по цени од 1500 динара.


#   Ниш   Други светски рат   књиге   Нишки културни центар   Пољска   Аушвиц логор   Оливера Синђелић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима