Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ФИЛМОВИ ПОД ВЕДРИМ НЕБОМ: Међународни фестивал документарног филма “Сити Фест” отвара глумац Драган Гаги Јовановић

rssBookmark and Share

Ниш 22.08.2022. Јужна Србија Инфо

ФИЛМОВИ ПОД ВЕДРИМ НЕБОМ: Међународни фестивал документарног филма “Сити Фест” (“City Fest”) отвара глумац Драган Гаги Јовановић. Почетак филмских пројекција заказан је за 18:30, а свечано отварање и обраћање присутних у 19 часова.

ФИЛМОВИ ПОД ВЕДРИМ НЕБОМ: Међународни фестивал документарног филма “Сити Фест” отвара глумац Драган Гаги Јовановић

За два дана трајања фестивала биће приказано девет глумачких остварења. Од тог броја два документарца су из земаља региона, док су остале филмове радиле продукције из Србије.

Сити Група је овај фестивал направила јер сматра да и Ниш треба да има манифестацију на којој ће бити приказана документарна остварења из којих ће публика осим што ће уживати гледајући много тога и сазнати, јер нам управо документарци откривају многе тајне и остављају траг о људима и догађајима на овим просторима.

Према речима организатора, понуда је разноврсна, многи филмови ће бити приказани премијерно, и сигурни су да ће публика бити радознала и ове године да их и погледа.

“Изузетно ми је драго што је овај фестивал заживео, а на идеју смо дошли сасвим случајно када смо седели у кафани Дејан Дабић, покојни Мика Тамбура и ја. Сложили смо се тада да Нишу недостаје и Фестивал документарног филма, јер знамо да Ниш има филмску публику и да је права штета да нема понуду и када су документарци у питању”, рекао је директор фестивала и продуцент филма “То је Тома” који ће отворити „Цитy Фест“ Оливер Пауновић.

Прво фестивалско вече биће приказан филм “Колевка” продуцентске куће из Ниша “Соутх Медиа”.

““Колевка” је наслов документарца у коме о историји, али и актуелном тренутку кошарке у Димитровграду говоре директни актери који су годинама везани за клуб, али и људи из спорта који гаје велико поштовање и имају сјајне успомене везане за кошарку у овој вароши”, истичу аутори филма.

Након филма “Колевка” уследиће пројекција филма „То је Тома“, документарни филм Цитy продукције из Ниша, о српском певачу народне музике, композитору и песнику, о човеку који је вечита инспирација многих.

„Идеја је била да се кроз линеарну документарну причу представи Тома Здравковић. Да се гледаоци, неки подсете, а млађи упознају са биографијом и каријером овог великог уметника. С обзиром да сви познају његово стваралаштво али не и њега самог као човека, његов карактер, сензибилитет и исходишта из којих су те песме настајале. Све је још увек јако вруће с обзиром да се филм завршава овог трена. Има дивних сведочанстава, филм је испуњен музиком, тако да се надам се да ће гледаоци у Алексинцу уживати“, казао је редитељ Владимир Ристић.

Првог дана фестивала биће приказан и филм о једној од најзанчајнијих историјских личности у богатој срспкој историји “Кнез Лазар” аутора Марка Маринковића.

“Човек чије име се памти кроз векове. Личност о којој су створени митови, легенде, чије је име постало синоним за слободу Срба. Живот и смрт кнеза Лазара су током векова постали мит, у коме људи више не раздвајају истину од фантазије, предање од историјских чињеница. Играно-едукативни филм КНЕЗ ЛАЗАР прати живот кнеза Лазара Хребељановића од рођења, одрастања на двору цара Душана, преко венчања с Милицом и напредовања до кнеза, градње престоног града Крушевца, све до саме Косовске битке.”

Последњи филм који ће бити приказан у суботу 27. августа је документарац “Босна”, филм који је снимљен поводом 40 година откако је КК Босна постала првак Европе, аутора Аријане Сарачевић Хелаћ.

„Управо, овим филмом желимо објаснити зашто је то феномен. Шта је све то довело до изванредних вриједности? Подсјећам: КК „Босна“ је тек 1972. године ушла у Прву југословенску лигу. За непуних седам година, постала је европски првак. Било је то 5. априла 1979. године у француском граду Греноблу. Југославија је и до Гренобла била доминантна у Европи и сви су знали да се у Југославији игра најбоља кошарка и да је југословенска лига без премца на Старом континенту: Југопластика два пута и Партизан такође два пута освојили су четири Купа „Радивоја Кораћа“ у низу. Но, без европске шампионске титуле“, рекла је Сарачевић-Хелаћ.

У недељу 28. августа биће приказан филм “Амбасадори културе свога времена” аутора Велимира Стојановића. Документарни филм говори о људима који су рођени, део свог живота живели и стварали у општини Сокобања, а дали су велики допринос развоју српског друштва

“Не смеју да се забораве људи који су одавде поникли и њиховим стварањем имали велики утицај на развој Српског друштва у прошлости, јер је то веома важно за нас у разумевању и креирању наше садашњости као и у визији будућности.”, казао је аутор филма.

Друго фестивалско вече биће приказан и документарни филм о напрасно прекинутој каријери и драматичном животу легендарног фудбалера Ивана Гудеља. “Иванова игра” Томислава Жаја добио је бројне награде на међународним фестивалима.

“Ово је прича о вансеријском фудбалеру који је због болести изгубио све, али који се успева вратити и на крају победити у оној најважнијој, животној утакмици.”

Након “Иванове игре” на великом платну биће приказан и краткометражни филм “Није важно одакле сам” вишеструко награђиваног аутора Небојше Илића. Филм је настао након 9. Балкан релиyа који се одвијао дуж балканске регије. Од Сплита до Власотинца, односно од северозапа до југоистока Балкана на путу дугом пет хиљада километара. Тема филма су лепоте ових крајаве и места кроз која се пролазило, али и пријатељства која се током одржавања манифестације склапају и остају заувек.

Фестивал затвара документарно играни филм “Анатема” Микице Кулића, који говори о чевеку који се после 40 година враћа у своје родно село. “Ко је, шта је, шта је испред, а шта иза њега”, питања су која поставља главни лик, а одговоре даје филм.

И ове године биће додељене фестивалске награде. Најбољи филм добиће награду “Мирољуб Мика Јовановић”, биће додељена и награда за најбољу режију, али и друга признања за учешће на фестивалу.

Фестивал организује Сити Маркетинг Центар у сарадњи са ГО Медијана. Покровитељ је Министарство културе и информисања Републике Србије.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА „СИТИ ФЕСТ“

СУБОТА, 27. август 2022.
18:30
Колевка /45’/
Спорт југа (Соутх Медиа)

19:15
Свечано отварање и обраћање присутних

19:30
То је Тома /75’/
Владимир Ристић

20:45
Кнез Лазар /89’/
Марко Маринковић

22:15
Босна /45’/
Аријана Сарачевић Хелач

НЕДЕЉА, 28. август 2022.
 

18:30
Амбасадори културе свога времена /60’/
Велимир Стојановић

19:30
Додела награда и признања

19:45
Иванова игра /52’/
Томислав Жаја

20:45
Није важно одакле сам /12’/
Небојша Илић

21:00
Анатема /80’/
Микица Кулић

ВИДЕО


#   Ниш   филм   Душан Остојић   Оливер Пауновић   Дејан Дабић   Тома Здравковић   Сити фест
@zubarcina @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима