Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хаос: Немар МУП у петак гаси све ауто-школе

rssBookmark and Share

19.10.2013. Autor: Vladimir Spasić Izvor:Kurir

Све ауто-школе престају да раде од следећег петка, 25. октобра! Тако пише у Закону о безбедности саобраћаја, а додатну збрку ствара податак да би од истог датума требало да важе нови правилници о обуци кандидата, али да скоро нико не зна шта у њима пише.

Хаос: Немар МУП у петак гаси све ауто-школе

Касне правилници

Скоро је невероватно да је Закон о безбедности саобраћаја донет 2009. године, а ни после четири године држава, тачније Министарство унутрашњих послова, није успела да донесе подзаконске акте. То ствара проблеме ауто-школама, али и свима који желе да постану возачи.

Петар Рашета, секретар Заједнице ауто-школа Србије, каже да све ауто-школе морају да поднесу нов захтев за рад до 25. октобра, а тада им престају важећа решења.
- Шта ћемо док се не одобре нове дозволе? Направљена је грешка јер постоји правна празнина. Измене закона су, наводно, припремљене, али ништа није званично. Уз све то, не знамо шта пише у новим правилницима, који би требало да важе од 25. октобра! - чуди се Рашета.

Он каже да су правилници донети 25. октобра прошле године, али је школама остављено време од годину дана да се припреме. Међутим, МУП је, како наводи, припремио нове правилнике!

Лоши потези

Милош Вукадиновић, инструктор ауто-школе „Право“, каже да постоји неки нацрт правилника о оспособљавању за возаче моторних возила, који би требало да ступи на снагу 25. октобра, али се преговара да се то одложи јер је мали број школа у могућности да га примени.
Дамир Окановић, председник Комитета за безбедност саобраћаја, каже да је МУП прописао услове који су бирократски, а нису битни за квалитет обуке.

- Обука се неће побољшати, а школама се праве проблеми, чак то може да утиче на квалитет обуке јер уместо да улажу у њу, плаћају таксе. Као битна се третира величина траке на полигону, али то неће некоме спасти живот, а хоће ако схвати зашто се ставља појас или поштује ограничење брзине - истиче Окановић.

У МУП нису имали коментар.

Коментара: 0


#   МУП РС   Дамир Окановић   Закон о безбедности саобраћаја   ауто-школа
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима