Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Када нас очекује крај топлотног таласа и каква нам јесен предстоји

rssBookmark and Share

Ниш 09.08.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Од сутра до краја седмице имаћемо за нијансу ниже температуре, али и даље топло време са температурама изнад просека за ово доба године, наводи за РТС Горан Михајловић, помоћник директора у Републичком хидрометеоролошком заводу. Максималне температуре ће се кретати између 30 и 35 степени.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

"Минималне температуре неће бити преко 20 степени, а максималне ће бити између 30 и 35, што значи не тако екстремно високе температуре као што смо имали претходних дана, али ће и даље бити изнад просека за ово доба године", наводи Михајловић.

Како каже, сутра и прекосутра ће бити услова за кишу у брдско-планинским пределима, док у осталим крајевима неће бити услова за падавине.  

"И сутра и прекосутра у брдско-планинским пределима биће услова за појаву пљускова локалног карактера, не тако интензивних и распрострањених. У осталим деловима земље суво претежно сунчано и топло са температурама од 30 до 35 степени. Тако да ће се наставити период без падавина", наводи гост Јутарњег програма

У Нишу до ктаја недеље до 35 степени.

"Пред нама влажна и топла јесен"

Говорећи о јесени, наводи да има изгледа да ће бити топла.

"Што се тиче јесени, већ сада можемо рећи да има изгледа да ће средња температура бити изнад просека што ће јој дати карактеристику топле јесени. Процена колега је око плус један степен. Што се тиче падавина, за сада нема назнака неких разлика у односу на просечне вредности. Тако да би то била просечна влажна и топла јесен", наводи Михајловић.

Објашњава да је киша која је пала средином јула дошла у последњи час и помогла пољопривреди.

"Оно што је било добро јесте да смо средином јула имали период са обилним кишама, тако да гледано на нивоу месеца још нисмо у неком великом дефициту са падавинама", објашњава Михајловић.  

Истиче да не изненађују топлотни таласи у августу, али и да је ово лето имало неке вредности које су изнад вишегодишњих просека.

"Није изненађење што у августу имамо топле таласе, нарочито у последњих 10 до 20 година са једним општим трендом пораста температура", наводи гост Јутарњег програма.

"Стање на водотоцима није алармантно"

Говорећи о стању на водотоцима, наводи да за сада стање није алармантно.

"Што се тиче хидролошке прогнозе, колеге из одељења за хидролошке прогнозе за сада немају ниједну упозоравајућу информацију што се тиче нивоа водостоја, биолошког минимума, услова за пловидбу. Дакле, можемо рећи да су водостоји, нарочито на великим рекама и пловним рекама, за сада негде у границама средњих, средње ниских вредности за ово доба године и да у том смислу за сада нема неких алармантних вести", рекао је Михајловић.

Додаје и да се ситуација прати на дневном нивоу и да су хидролошке прогнозе свакодневно доступне.


#   Ниш   РХМЗ   временска прогноза   топло   јесен
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима