Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковац - Прокупље: Пливање за часни крст у Јужној Морави и Топлици

rssBookmark and Share

Лесковац 19.01.2019. Јужна Србија Инфо

Обележавање великог хришћанског празника Богојављења и традиционално пливање за Часни крст у Лесковцу, односно Грделици и Прокупљу, ове године организовано је на ушћу Козарачке реке у Јужну Мораву и реци Топлици.

Лесковац - Прокупље: Пливање за часни крст у Јужној Морави и Топлици

Данас је учествовало 6 пливача, а најбржи у трци био је Дејан Цакић. Он је добио крст, сребрњак и Богојављенску икону рекавши да је за њега ово велика част, да у овом традиционалном догађају учествује по трећи пут и да други пут узео крст.

Сви учесници су добили захвалнице због учешћа у овом обичају који је традиционални за данашњи дан.

У име локалне самоуправ свима се обратио Стефан Китановић, помоћник градоначелника, који је честитао данашњи празник рекавши како је српски народ кроз векове одржавао обичаје везане за овај празник, међу којима је пливање за крст часни.

„Са колена на колено преносила се хришћанска вера и љубав, а у вези са тим славили су се Свеци. Један од 15 највећих хришћанских празника јесте Богојављање. Овим празником се обележава успомена на Христово крштење на реци Јордан и јављање Бога у виду голуба и гласа: „Ово је син мој и њега послушајте“.

Богојављенско пливање је традиција која има вишеструки значај, а пре свега представља физички подвиг пливача у веома тешким временским условима. Они на тај начин показују да вера побеђује и да су воља и духовност нешто што сви носимо у себи. Победнику и свим пливачима честитамо на данашњем учешћу. Желимо свима пуно здравља, благостања и духовног мира“, рекао је Китановић.

Захвалница је уручена и градоначелнику др Горану Цветановићу за подршку такмичењу.

Традиционално пливање за Часни крст у Прокупљу, ове године је организовано на реци Топлици, код Грчког млина..

За разлику од претходних година, када је пливање организовано на Растовничком језеру, ове године је пливачка стаза, али и цело језеро прекривено дебелим слојем леда који није могуће разбити.

-Због изузетних околности, ове године пливање је организовано на реци Топлици, а како је простор на којем ће се пливати мали, ограничен је и број учесника на 15. 

Коментара: 0


#   Лесковац   Јужна Морава   часни крст   Грделица   пливање за Богојављенски крст   Дејан Цакић   Топлица река
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима