Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Leskovac - Prokuplje: Plivanje za časni krst u Južnoj Moravi i Toplici

rssBookmark and Share

Leskovac 19.01.2019. Južna Srbija Info

Obeležavanje velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za Časni krst u Leskovcu, odnosno Grdelici i Prokuplju, ove godine organizovano je na ušću Kozaračke reke u Južnu Moravu i reci Toplici.

Leskovac - Prokuplje: Plivanje za časni krst u Južnoj Moravi i Toplici

Danas je učestvovalo 6 plivača, a najbrži u trci bio je Dejan Cakić. On je dobio krst, srebrnjak i Bogojavljensku ikonu rekavši da je za njega ovo velika čast, da u ovom tradicionalnom događaju učestvuje po treći put i da drugi put uzeo krst.

Svi učesnici su dobili zahvalnice zbog učešća u ovom običaju koji je tradicionalni za današnji dan.

U ime lokalne samouprav svima se obratio Stefan Kitanović, pomoćnik gradonačelnika, koji je čestitao današnji praznik rekavši kako je srpski narod kroz vekove održavao običaje vezane za ovaj praznik, među kojima je plivanje za krst časni.

„Sa kolena na koleno prenosila se hrišćanska vera i ljubav, a u vezi sa tim slavili su se Sveci. Jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika jeste Bogojavljanje. Ovim praznikom se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“.

Bogojavljensko plivanje je tradicija koja ima višestruki značaj, a pre svega predstavlja fizički podvig plivača u veoma teškim vremenskim uslovima. Oni na taj način pokazuju da vera pobeđuje i da su volja i duhovnost nešto što svi nosimo u sebi. Pobedniku i svim plivačima čestitamo na današnjem učešću. Želimo svima puno zdravlja, blagostanja i duhovnog mira“, rekao je Kitanović.

Zahvalnica je uručena i gradonačelniku dr Goranu Cvetanoviću za podršku takmičenju.

Tradicionalno plivanje za Časni krst u Prokuplju, ove godine je organizovano na reci Toplici, kod Grčkog mlina..

Za razliku od prethodnih godina, kada je plivanje organizovano na Rastovničkom jezeru, ove godine je plivačka staza, ali i celo jezero prekriveno debelim slojem leda koji nije moguće razbiti.

-Zbog izuzetnih okolnosti, ove godine plivanje je organizovano na reci Toplici, a kako je prostor na kojem će se plivati mali, ograničen je i broj učesnika na 15. 

Komentara: 0


#   Leskovac   Južna Morava   časni krst   Grdelica   plivanje za Bogojavljenski krst   Dejan Cakić   Toplica reka
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima