Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Ниш се враћа на Млечни пут"

rssBookmark and Share

Ниш 03.03.2022. Јужна Србија Инфо

Нишки културни центар организује предавање "Ниш се враћа на Млечни пут", у петак, 4.марта 2022. године, са почетком у 18 сати.

"Ниш се враћа на Млечни пут"

Ово предавање део је пројекта Еколошка супернова – популаризација проблематике светлосног загађења,  финансираног од стране Центра за промоцију науке и Департмана за географију, туризам и хотелијерство на Природно-математичком факултету у Новом Саду. Едукативног је карактера и прилагођено различитим узрастима и занимањима.

Научници процењују да преко 80 одсто становништва Србије живи у условима светлосног загађења, а да већина деце рођене почетком XXИ века можда никада неће искусити природну таму и звездано небо. Прекомерна и бљештава вештачка расвета не заклања само поглед на звезде, већ драстично мења и биолошки циклус бројних животиња, али и нас самих. Како се то Ниш враћа на Млечни пут, шта је заправо светлосно загађење и зашто је уопште важно вратити звезде у наше градове, говориће Дајана Бјелајац, асистент на Природно-математичком факултету, Департман за географију, туризам и хотелијерство, Универзитета у Новом Саду.
 
Овом приликом, посетиоци ће имати могућност да добију и бесплатан примерак Приручника о светлосном загађењу, који садржи текстове еминентних стручњака с Природно-математичког факултета из Новог Сада и Математичког института Српске академије наука и уметности у Београду.

Више информација о овом пројекту налазе се на линку https://carpenoctem.rs/o-nama/aktivnosti/ekoloska-supernova-srbija/


#   Ниш   екологија   Нишки културни центар   Млечни пут
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима