Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прокупље: Почела реализација пројекта Пензионерске картице нове генерације, попусти за најстарије грађане

rssBookmark and Share

Ниш 18.03.2023. Јужна Србија Инфо

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) покренуо је Пројекат израде Пензионерских картица нове генерације који има за циљ да на директан начин унапреди животни стандард пензионера, казали су у филијали ПИО Фонда у Прокупљу.

Прокупље: Почела реализација пројекта Пензионерске картице нове генерације, попусти за најстарије грађане

– Ми смо и раније издавали Пензионерске картице, али су оне биле намењене заштити личних података пензионера и коришћене су за доказивање статуса пензионера. Сада нам је циљ да идемо корак даље, да омогућимо пензионерима да уз картицу при свакој куповини остварују попусте, као и да употребом картице добију одређене бодове којима ће у друштвено одговорним институцијама моћи да остваре додатне бенефите, рекао је Никола Копривица директор филијале ПИО Фонда у Прокупљу.

Како је навео од данас почиње пријављивање пензионера за израду картица, а наредних месеци ће се обезбедити учешће друштвено одговорних компанија у овом солидарном пројекту и од јесени би требало да почне коришћење Пензионерских картица на нов и функционалан начин.

Суштина је да сваки пензионер који поседује Пензионерску картицу, добија попуст при плаћању роба и услуга у целој земљи, а периодично ће остваривати додатне повластице о којима ће бити детаљно обавештени.

-Држава нам помаже да овај пројекат спроведемо што брже и што ефикасније, јер суштина је да пензионер, за новац којим располаже, уз употребу Пензионерске картице добије много више, истакао је Копривица.

Он је навео да су омогућили да се за Пензионерске картице корисници пријављују и електронски, са кућног рачунара, мобилног телефона или таблета (https://zpk.trezor.gov.rs/), или ако немају ту могућност или им је једноставније, могу да дођу у филијалу Фонда ПИО и запослени ће их пријавити. Довољно је да корисник понесе личну карту или други идентификациони документ а поступак пријаве је максимално поједностављен и траје до два минута.

Када картица буде израђена корисник ће бити обавештен да дође и преузме је, будући да је неоопходно лично преузимање. За кориснике који из било ког разлога не могу лично да се пријаве за картице, предвиђена је могућност пријаве преко законског заступника или пуномоћника.

У том циљу продужено је и радно време за шалтере Фонда, који ће до краја марта бити отворени до 18 часова и сви корисници који немају могућности сами да се пријаве не треба да брину јер ће запослени у Фонду то урадити за њих.

Сваки корисник који оствари право на Пензионерску картицу, моћи ће да оствари попусте у трговинским ланцима, локалним продавницама, салонима, ресторанима при плаћању роба и услуга код правних лица с којима Фонд склопи споразум о сарадњи.

За утрошених 500 динара кориснику Пензионерске картице Фонд ће додељивати један бод, а током месеца може остварити бодова највише до висине износа просечне пензије у Србији. На основу прикупљених бодова, корисник Пензионерске картице ће моћи да оствари додатне погодности, као што су попуст, поклон или нешто друго, код даваоца погодности. Фонд ће водити евиденцију о додељеним и утрошеним бодовима, а додељени бодови неће моћи да се замене за новац и не могу се пренети на друга лица.

Фонд ће и на сајту, у рубрици за Пензионерске картице, објавити списак давалаца погодности, а са корисницима ће развити посебне канале комуникације преко којих ће их обавештавати с којим правним лицем имају споразуме и какве бенефите уз Пензионерску картицу могу да добију.

Примена Пензионерских картица биће омогућена пензионерима од 1. октобра ове године. Право на Пензионерске картице имаће око 1,7 милиона пензионерa у Србији корисника старосних, инвалидских и породичних пензија, као и корисници новчане накнаде за помоћ и негу другог лица и телесно оштећење, корисници посебних накнада који су по раније важећим законима остварили право на накнаде и налазе се у исплатној бази Фонда.


#   Ниш   ПИО фонд   пензионери   пензионерска картица
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима