Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prokuplje: Počela realizacija projekta Penzionerske kartice nove generacije, popusti za najstarije građane

rssBookmark and Share

Niš 18.03.2023. Južna Srbija Info

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) pokrenuo je Projekat izrade Penzionerskih kartica nove generacije koji ima za cilj da na direktan način unapredi životni standard penzionera, kazali su u filijali PIO Fonda u Prokuplju.

Prokuplje: Počela realizacija projekta Penzionerske kartice nove generacije, popusti za najstarije građane

– Mi smo i ranije izdavali Penzionerske kartice, ali su one bile namenjene zaštiti ličnih podataka penzionera i korišćene su za dokazivanje statusa penzionera. Sada nam je cilj da idemo korak dalje, da omogućimo penzionerima da uz karticu pri svakoj kupovini ostvaruju popuste, kao i da upotrebom kartice dobiju određene bodove kojima će u društveno odgovornim institucijama moći da ostvare dodatne benefite, rekao je Nikola Koprivica direktor filijale PIO Fonda u Prokuplju.

Kako je naveo od danas počinje prijavljivanje penzionera za izradu kartica, a narednih meseci će se obezbediti učešće društveno odgovornih kompanija u ovom solidarnom projektu i od jeseni bi trebalo da počne korišćenje Penzionerskih kartica na nov i funkcionalan način.

Suština je da svaki penzioner koji poseduje Penzionersku karticu, dobija popust pri plaćanju roba i usluga u celoj zemlji, a periodično će ostvarivati dodatne povlastice o kojima će biti detaljno obavešteni.

-Država nam pomaže da ovaj projekat sprovedemo što brže i što efikasnije, jer suština je da penzioner, za novac kojim raspolaže, uz upotrebu Penzionerske kartice dobije mnogo više, istakao je Koprivica.

On je naveo da su omogućili da se za Penzionerske kartice korisnici prijavljuju i elektronski, sa kućnog računara, mobilnog telefona ili tableta (https://zpk.trezor.gov.rs/), ili ako nemaju tu mogućnost ili im je jednostavnije, mogu da dođu u filijalu Fonda PIO i zaposleni će ih prijaviti. Dovoljno je da korisnik ponese ličnu kartu ili drugi identifikacioni dokument a postupak prijave je maksimalno pojednostavljen i traje do dva minuta.

Kada kartica bude izrađena korisnik će biti obavešten da dođe i preuzme je, budući da je neoophodno lično preuzimanje. Za korisnike koji iz bilo kog razloga ne mogu lično da se prijave za kartice, predviđena je mogućnost prijave preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika.

U tom cilju produženo je i radno vreme za šaltere Fonda, koji će do kraja marta biti otvoreni do 18 časova i svi korisnici koji nemaju mogućnosti sami da se prijave ne treba da brinu jer će zaposleni u Fondu to uraditi za njih.

Svaki korisnik koji ostvari pravo na Penzionersku karticu, moći će da ostvari popuste u trgovinskim lancima, lokalnim prodavnicama, salonima, restoranima pri plaćanju roba i usluga kod pravnih lica s kojima Fond sklopi sporazum o saradnji.

Za utrošenih 500 dinara korisniku Penzionerske kartice Fond će dodeljivati jedan bod, a tokom meseca može ostvariti bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji. Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik Penzionerske kartice će moći da ostvari dodatne pogodnosti, kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti. Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi neće moći da se zamene za novac i ne mogu se preneti na druga lica.

Fond će i na sajtu, u rubrici za Penzionerske kartice, objaviti spisak davalaca pogodnosti, a sa korisnicima će razviti posebne kanale komunikacije preko kojih će ih obaveštavati s kojim pravnim licem imaju sporazume i kakve benefite uz Penzionersku karticu mogu da dobiju.

Primena Penzionerskih kartica biće omogućena penzionerima od 1. oktobra ove godine. Pravo na Penzionerske kartice imaće oko 1,7 miliona penzionera u Srbiji korisnika starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, kao i korisnici novčane naknade za pomoć i negu drugog lica i telesno oštećenje, korisnici posebnih naknada koji su po ranije važećim zakonima ostvarili pravo na naknade i nalaze se u isplatnoj bazi Fonda.


#   Niš   PIO fond   penzioneri   penzionerska kartica
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima