Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прокупље: Конзервација и рестаурација иконостаса цркве Светог Прокопија

rssBookmark and Share

Прокупље 08.12.2022. Јужна Србија Инфо

На основу одобрења Завода за заштиту споменика културе из Ниша, уз благослов архиепископа нишког Арсенија, одлуком прокупачког Црквеног одбора, почела је рестаурација и конзервација иконостаса цркве Светог Прокопија у Прокупљу, једног од најстаријих православних храмова на Балкану, који датира са краја деветог века.

Прокупље: Конзервација и рестаурација иконостаса цркве Светог Прокопија

Како је рекао старешина прокупачке цркве протојереј Никола Илић ради се о иконостасу израђеном давне 1847. године који има велику духовну, архетипску, историјску и уметничку вредност.

-Добили смо га у наслеђе од ранијих поколења и имамо обавезу да га сачувамо од пропадања, а да се сада није кренуло са заштитом он би веома брзо сасвим пропао и тиме би била заувек изгубљена непроцењива вредност коју он представља, рекао је Никола Илић.

Са конзервацијом се већ кренуло па је први, горњи ред икона скунут и однет на рестаурацију.

Како је нагласио протејереј Никола Илић цео подухват који је вредан 15.000 евра трајаће две године, а до сада је обезбеђена половина тих средстава.

-Сви они који желе да дају прилог и учествују у рестаурацији нашег иконостаса то могу да учине у наредном периоду, рекао је Илић и додао да ће након конзервације иконостас у прокупачкој цркви заблистати у свој својој лепоти по којој је и до сада био познат, на понос Цркве и града Прокупља.


#   Прокупље   Црква Светог Прокопија   рестаурација   иконостас
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима