Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prokuplje: Konzervacija i restauracija ikonostasa crkve Svetog Prokopija

rssBookmark and Share

Prokuplje 08.12.2022. Južna Srbija Info

Na osnovu odobrenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, uz blagoslov arhiepiskopa niškog Arsenija, odlukom prokupačkog Crkvenog odbora, počela je restauracija i konzervacija ikonostasa crkve Svetog Prokopija u Prokuplju, jednog od najstarijih pravoslavnih hramova na Balkanu, koji datira sa kraja devetog veka.

Prokuplje: Konzervacija i restauracija ikonostasa crkve Svetog Prokopija

Kako je rekao starešina prokupačke crkve protojerej Nikola Ilić radi se o ikonostasu izrađenom davne 1847. godine koji ima veliku duhovnu, arhetipsku, istorijsku i umetničku vrednost.

-Dobili smo ga u nasleđe od ranijih pokolenja i imamo obavezu da ga sačuvamo od propadanja, a da se sada nije krenulo sa zaštitom on bi veoma brzo sasvim propao i time bi bila zauvek izgubljena neprocenjiva vrednost koju on predstavlja, rekao je Nikola Ilić.

Sa konzervacijom se već krenulo pa je prvi, gornji red ikona skunut i odnet na restauraciju.

Kako je naglasio protejerej Nikola Ilić ceo poduhvat koji je vredan 15.000 evra trajaće dve godine, a do sada je obezbeđena polovina tih sredstava.

-Svi oni koji žele da daju prilog i učestvuju u restauraciji našeg ikonostasa to mogu da učine u narednom periodu, rekao je Ilić i dodao da će nakon konzervacije ikonostas u prokupačkoj crkvi zablistati u svoj svojoj lepoti po kojoj je i do sada bio poznat, na ponos Crkve i grada Prokuplja.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Crkva Svetog Prokopija   restauracija   ikonostas
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima