Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prokupčani napokon dobijaju svoju uređenu Tvrđavu!

rssBookmark and Share

Prokuplje 18.04.2019. Južna Srbija Info

Grad Prokuplje dobio je 20 miliona dinara od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za realizaciju projekta “Konzervatorsko-restauratorski radovi na kuli i bedemima gornjeg grada utrvrđenja na Hisaru i postavljanje letnje pozornice”, što znači da će Prokupčani u narednom periodu, poput građana Smedereva ili Niša dobiti svoju-uređenu TVRĐAVU.

Prokupčani napokon dobijaju svoju uređenu Tvrđavu!

-Pre samo godinu dana, izradili smo ovaj projekat, a danas već imamo sredstava za njegovu realizaciju. U ime građana Prokuplja, i u svoje lično ime želim da izrazim zahvalnost Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje nam je odobrilo sredstva i omogućilo da ovu ideju i ostvarimo. Sredstva ćemo iskoristiti za restauraciju utvrđenja i izgradnju letnje pozornice, sa ciljem da ceo ovaj prostor dobije autentičan izgled i postane mesto za mnoga kulturna dešavanja, rekao je gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

Prema njegovim rečima, vrednost celokupnog projekta je 34,5 miliona dinara, a sredstva Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija biće iskorišćena za realizaciju prve faze ovog projekta, dok će ostatak sredstava obezbediti lokalna samouprava, preko nekih drugih projekata ili iz budžeta.

-Kako projekat već imamo, kao i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika, sada predstoji raspisivanje tendera za izvođača radova. Radiće se sanacija, rekonstrukcija i konzervacija bedema, izgradnja staze do tvrđave i osvetljenje, kao i letnja pozornica, koja će po projektu imati 150 sedećih mesta. Hisar će dobiti jedan sasvim novi izgled kakav i zaslužuje, sa svim  znamenitostima, istakao je Simonović.

Član Gradskog veća za kulturu, Milica Erić, istakla je da je cilj realizacije ovog projekta, na koji su građani dugo čekali, očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa grada Prokuplja.

-Sam kompleks Hisar, proglašen je za kulturno dobro još 1961. godine, a 1983. godine je proglašen za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju. Tu je crkva Svetog Prokopija, kao i Jug Bogdanova crkva, Spomen-kosturnica poginulim borcima u Drugom svetskom ratu. Dalje, prema vrhu Hisara, nalazi se plato velikana, sa bistama pesnika Rada Drainca i slikara Bože Ilića, a tu je i spomenik Aleksi Saviću, kao i zadužbina „Savićevac“ i Jug Bogdanova kula, kaže većnica Erić i dodaje da je Grad imao sreću da veoma brzo dođe do potrebnih sredstava, kako bi se što pre počelo sa realizacijom projekta.

-Cilj je da sačuvamo kulturni identitet našeg grada. Iz navedenih istorijskih činjenica, vidimo koliki je značaj celog kompleksa, kako za naše građane, tako i za turiste koji će imati priliku da upoznaju istoriju i lepote našeg grada, kazala je ona i dodala da je pravo uživanje kada sa vrha Hisara vidite reku Toplicu koja sa tri strane obilazi utvrđenje.

Kako ističe, ceo ovaj kompleks, počev od novoizgrađene zgrade Doma kulture, pa sve do vrha Hisara, biće pravo mesto za mnoga kulturna dešavanja, a posebno kada se krene sa manifestacijama na letnjoj pozornici, što će biti nemerljiv doživljaj za posetioce.

Narodni poslanik iz Prokuplja, doc. dr Darko Laketić, takođe je zahvalan Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, što je prepoznalo značaj ovog projekta i želju i volju predstavnika lokalne samouprave, kao i želju i volju građana da dobiju mesto na kom će osetiti duh slavne srednjovekovne Srbije.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Hisar   tvrđava   Darko Laketić   rekonstrukcija   lokalna samouprava   letnja pozornica   Milica Erić   Ministarstvo turizma   Aleksandar Simonović   Crkva Svetog Prokopija   Hisar (Prokuplje)   restauracija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima