Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prokuplje se priprema za gradsku slavu - svečanosti u čast Svetog Prokopija

rssBookmark and Share

Prokuplje 13.07.2021. Južna Srbija Info

Slava Grada Prokuplja, Sveti Prokopije i ove godine biće proslavljena na tradicionalan način, bogatim kulturno-zabavnim i sportskim programom, koji organizuje Grad Prokuplje, Crkva Sveti Prokopije i ustanove kulture.

Prokuplje se priprema za gradsku slavu - svečanosti u čast Svetog Prokopija

Slavske svečanosti počeće otvaranjem likovne kolonije „Boža Ilić“ na Belom Kamenu, u sredu, 14. jula u 10 časova, a istoga dana u 18 časova u spomen sobi „Gvozdeni puk“ biće održana promocija knjige „Stvaranje balkanskog saveza 1912.“

U četvrtak, 15. jula u 10 časova, u parku crkve Sveti Prokopije počeće likovna radionica „Sveti Prokopije čuvar Grada Prokuplja“, dok će u galeriji Narodnog muzeja Toplica u 18 časova biti otvorena arheološka „Vinčanska žena-mit, boginja, majka.“ Drugi dan slavskih svečanosti biće završen poezijom. „Ako nije ljubav neću“, naziv je knjige čija će promocija biti održana u Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“, sa početkom u 19 časova.

U petak, 16. jula , program počinje  u večernjim satima. U Galeriji „Boža Ilić“ u 18 časova je tribina „Razvoj grada“, a u 19 sati počinje Mali festival sporta na Trgu topličkih junaka.

Spomen park „Junacima Gvozdenog puka“ je mesto gde će u subotu biti održano predavanje „Učešće Gvozdenog puka u oslobađanju Makedonija od Turaka“, koje počinje u 18 časova, kao i Guslarsko veče posvećeno slavnim junacima koje počinje nakon predavanja, u 19 časova.

U nedelju, 18. jula na Trgu topličkih junaka, od 12 do 17 časova biće održan dramski prikaz „Jug Bogdanovi vitezovi, srednjevekovni heroji“. Istoga dana, sa početkom u 17 časova na prostoru iza zgrade Doma kulture organizuje se takmičenje u spremanju riblje čorbe.

I druga nedelja slavskih svečanosti počinje bogatim kulturnim programom. U Galeriji „Boža Ilić“, u ponedeljak, 19. jula u 18 časova počinju Duhovni razgovori, a u 19,30 u Domu kulture je otvaranje izložbe radova sa Ivanjdanske kolonije. Ljubitelji klasične muzike moći će da uživaju u koncertu operske pevačice Dragane Moles, koji počinje u 20 časova u Domu kulture.

Najvažniji događaj početka crkvenog obeležavanja gradske slave predviđen je za utorak, 20. jula dočekom vladike Arsenije ispred crkve u 17,30 časova, a nakon večernje službe, u 19 časova od crkve će krenuti crkvena svenarodna litija.

Uoči slave, u utorak, sa početkom u 20 časova, u sali Doma kulture biće održana Prokopovdanska akademija na kojoj će biti uručena Plaketa i zahvalnice Svetog Prokopija.

Ovogodišnji dobitnik Plakete Svetog Prokopija je zamenik direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije, Sandra Nedeljković, koja na predlog Topličkog upravnog okruga a odlukom Organizacionog odbora za obeležavanje gradske slave Sv. Prokopije priznanje dobija za podršku u izboru, pripremi i finansiranju značajnih po građane infrastrukturnih projekata u Prokuplju. Odlukom odbora, ovogodišnje zahvalnice pripale su Ansamblu veterana Kulturno-umetničkog društva „Abrašević“, direktoru Kompanije „Leoni“ u Prokuplju, Milošu Maniću i državnom sekretaru u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Milani Rakić.

Tradicionalna Ulica darivanja biće otvorena u 20 časova u pešačkoj zoni, a na Trgu topličkih junaka u isto vreme zakazan je defile folklorista. Nakon ovih manifestacija, u 21 sat počinje kulturno-umetnički program, a od 22 sata  Prokupčane će zabavljati poznata pop-rok grupa Amadeus bend.

Na dan slave, u sredu, 21. jula u 7,30 sati, građani, sveštenstvo i predstavnici Grada Prokuplja, pred crkvom Sveti Prokopije dočekaće vladiku niškog Arsenija, koji će u 8 sati održati svečanu liturgiju.

U Galeriji „Boža Ilić“ u 11 sati je otvaranje izložbe radova sa likovne kolonije „Boža Ilić“, a u 14 časova u restoranu Olimpik zakazan je slavski koktel.

U večernjim satima, još jednom će gradom prodefilovati folkloristi, a u 21 sat počinje zabavni program. Grad Prokuplje je svojim građanima poklonio još jedan koncert povodom proslave gradske slave. Po prvi put u našem gradu nastupiće Leksington bend,  jedan od najpopularnijih pop bendova u Srbiji i regionu.

I na kraju, vatromet nad vedrim nebom našega grada označiće završetak ovogodišnjih slavskih svečanosti.


#   Prokuplje   koncert   izložba   Sveti Prokopije   Toplica reka   folklor   Gvozdeni puk   Niška eparhija   Makedonija   gradska slava   Vladika Arsenije   Crkva Svetog Prokopija
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima