Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Спаљивање биљних остатака на отвореном законом забрањено, казна и до милион динара за правна лица

rssBookmark and Share

Прокупље 18.06.2022. Јужна Србија Инфо

У сезони пољских радова на високим летњим температурама, које прелазе 30 степени постоји реална опасност од избијања пожара на отвореном, па се пољопривредници и сви они који бораве у природи упозоравају да паљење ватре на отвореном преставља додатну опасност од избијања шумских пожара великих размера, каквих је било више на подручју Топличког округа у последњих неколико година.

Спаљивање биљних остатака на отвореном законом забрањено, казна и до милион динара за правна лица

Из Ватрогасно спасилачке јединице подсећју да је према Закону о заштити од пожара, спаљивање стрних усева, смећа и биљних остатака строго забрањено и кажњиво.

Тако уколико дође до изазаивања пожара спаљивањем биљних остатака на отвореном, лице које га је изазвало је дужно да Ватрогасно –  спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције, у складу са посебним прописом.

Уколико лице прекрши Закон о заштити од пожара, који је ригорозан и искључиво забрањује паљење ватре на отвореном, биће кажњено и новчаном казном од 10.000 динара за појединце, док ће правно лице платити казну у износу од 300.000 до 1.000.000 динара.

Вартогасци упозоравају да је спаљивање стрњишта и биљних остатака на њивама штетно, како за пољопривредно земљиште тако и за животну околину, а да пожари који се на тај начин изазивају наносе велике материјалне штете целој друштвеној заједници и што је најстрашније у њима страдају људи.

Коментара: 0


#   Прокупље   Топлички округ   МУП РС   ватрогасци   спаљивање   Пољопривредна стручна служба   ватра   стрњика
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима