Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кииша лоше утицала на род трешања у Топличком округу

rssBookmark and Share

Прокупље 11.06.2023. Јужна Србија Инфо

Произвођачи воћа у топличком крају, нарочито трешања, забринути су за овогодишњи род који ће због учесталих киша бити слабији од очекиваног.

Кииша лоше утицала на род трешања у Топличком округу

-Велика количина кише и влажност земљишта не погодују воћу, што је већ довело до труљења и пуцања плодова, посебно трешње, па ће овогодишњи род бити знатно слабији од прошлогодишњег, рекла је Магдалена Тодоровић воћар Пољопривредно саветодавне стручне службе (ПССС) у Прокупљу.

Према њеним речима најлошија ситуација је тренутно са родом трешања код којих су велика влага и кише довеле до пуцања плодова због чега ће воћари сигурно бити на губитку и да ће у понуди бити трешње слабијег квалитета.

Произвођачи кажу да је због слабог квалитета воћа и брање доста успорено, јер су плодови попуцали, па брзо труну, а потребно је и много више напора да се воће пробере и одстране се оштећени плодови.

-Због лоших временских прилика и учесталих киша касни сва вегетација, тако да ће ове године и берба вишања у топличком крају закаснити и очекује се да уместо средином јуна, као наредних година, она почне крајем месеца или чак почетком јула, истакла је Магдалена Тодоровић.

Према њеним речима овакве временске прилике утицаће генерално на овогодишњи род воћа, а како је нагласила и остале пољопривредне културе, поврће и усеви трпе штету због превише влаге у земљи.

У овим приликама, да како би заштитили стабла од појаве монилије и воће од трулења, воћарима остаје да чешће примењују заштиту, односно да прскају воћњаке одговарајућим заштитним препаратима.

Али како кажу стручњаци за заштиту биља, пестициди, односно фунгициди, у овој ситуацији неће много помоћи, али их произвођачи користе као једини спас од појаве трулежи. Они упозоравају да треба бити опрезан јер се мора обратити пажња на каренцу и оцењују да је због кише готово код свих воћних врста дошло до развоја болести и штеточина и појаве монилије. Такође истичу да ће због влаге и род шљива бити мањи, а да су произвођачи јабука већ сада принуђени да интензивније прскају своје засаде.

Влага лоше утиче и на јагоде па је препорука произвођачима да без обзира на временске услове средства за заштиту користе умерено и да поштују каренцу, а купцима саветују да то воће купују само од проверених произвођача како би били сигурни да једу јагоде у којима нема остатака пестицида.


#   Прокупље   Топлички округ   воће   трешња   Пољопривредна стручна служба
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима