Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Берба грожђа у Топлици при крају

rssBookmark and Share

Прокупље 21.10.2022. Јужна Србија Инфо

Берба грожђа у виноградима Топличког округа приводи се крају. Ова година се у виноградарству бележи као специфична, због веома високих летњих температура и обилних киша током септембра, када вода не погодује засадима винове лозе.

Берба грожђа у Топлици при крају

У Пољопривредно стручној служби у Прокупљу кажу да је и поред таквих временских услова овогодишњи род грожђа добар, јер су власници великих плантажа на време заштитили своје винограде.

Саветник за воћарство и виноградарство ПСС Прокупље, Магдалена Тодоровић је истакла да су воћари задовољни  овогодишњим родом и да је квалитет грожђа и поред поменутих временских прилика добар. Сива плесан на грожђу појавила се на мањим засадима, где није на време обављено прскање, а да су велики произвођачи грожђа благовремено заштитили овогодишњи род грожђа.

У циљу што квалитетније примене агротехничких мера, Пољопривредно стручна служба Прокупље позива власнике пољопривредних поседа да обаве анализу земљишта коју ова служба ради бесплатно.

-За бесплатну анализу земљишта власници регистрованих пољопривредних газдинстава могу да поднесу захтев ПСС Прокупље и имају право на четири бесплатна узорка. Потребно је да припреме извод из биљне структуре и приложе уз захтев и потребну документацију, каже Тодоровић и додаје да су саветници за воћарство стално на терену и узимају узорке са пољопривредних поседа топличког краја.

Коментара: 0


#   Прокупље   Топлички округ   берба   Топлички виногради   грожђе   Пољопривредна стручна служба
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима