Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Добра берба у топличким виноградима

rssBookmark and Share

Прокупље 23.09.2015. РТС

У највећем винограду у Топлици, у прокупачком селу Гојиновцу, у јеку је берба раних сорти грожђа. Род и квалитет су одлични, па у предузећу "Топлички виногради" очекују флаширање око двеста хиљада литара вина од овогодишњег рода.

Добра берба у топличким виноградима

У предузећу "Топлички виногради", од овогодишњег рода очекују око двеста хиљада боца вина, што је само десети део капацитета њихове винарије. Због тога планирају да прошире засаде винове лозе чија је површина сада 35 хектара.

На месту које је до пре неколико година било у корову, ових дана су непрегледни шпалири најпознатијих сорти винове лозе, али и помало заборављеног, старог доброг прокупца. Род је добар, а берба ће потрајати  до краја октобра.

Према речима Драгана Ковачевића, директора "Топличких винограда" у Гојиновцу, прво је почела берба шардонеа, затим бургундца па совињона. Род је око 8.000 килограма по хектару, што је, како каже, сасвим задовољавајуће.

Стотинак берача дневно убере 25 до 30 хиљада килограма грожђа. За дневницу раде осам сати.

Трактори натоварени грожђем не преваљују дуг пут до винарије, чиме се задржава квалитет сировине, а транспортни губици своде на минимум.

На самом ободу винограда, од прошле године, ради једна од највећих и најсавременијих винарија на Балкану, површине преко осам хиљада квадрата, са најсавременијом опремом за прераду грожђа и складиштење вина. Све је аутоматизовано и прерађује се три до четири хиљаде килограма грожђа на сат.

"Ове године је грожђе добро, за разлику од прошле, када је било доста болести", каже Дарко Томићевић, технолог. "Проценат шећера је добар и све говори да ће и ове године да буде добро вино одавде."

У обнову старе виноградарске славе топличког краја, за претходних неколико година, уложено је више од десет милиона евра. Захваљујући овом пројекту и многи млади људи су остали у свом завичају.

Док вина из Топлице полако освајају домаће и инострана тржишта, у Гојиновцу је све спремно за нових, двадесетак хектара винограда, изградњу дестилерије, мотела и развој нових туристичких садржаја.

Коментара: 0


#   Прокупље   Топлички округ   берба   виногради   Топлички виногради   грожђе   Драган Ковачевић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима