Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dobra berba u topličkim vinogradima

rssBookmark and Share

Prokuplje 23.09.2015. RTS

U najvećem vinogradu u Toplici, u prokupačkom selu Gojinovcu, u jeku je berba ranih sorti grožđa. Rod i kvalitet su odlični, pa u preduzeću "Toplički vinogradi" očekuju flaširanje oko dvesta hiljada litara vina od ovogodišnjeg roda.

Dobra berba u topličkim vinogradima

U preduzeću "Toplički vinogradi", od ovogodišnjeg roda očekuju oko dvesta hiljada boca vina, što je samo deseti deo kapaciteta njihove vinarije. Zbog toga planiraju da prošire zasade vinove loze čija je površina sada 35 hektara.

Na mestu koje je do pre nekoliko godina bilo u korovu, ovih dana su nepregledni špaliri najpoznatijih sorti vinove loze, ali i pomalo zaboravljenog, starog dobrog prokupca. Rod je dobar, a berba će potrajati  do kraja oktobra.

Prema rečima Dragana Kovačevića, direktora "Topličkih vinograda" u Gojinovcu, prvo je počela berba šardonea, zatim burgundca pa sovinjona. Rod je oko 8.000 kilograma po hektaru, što je, kako kaže, sasvim zadovoljavajuće.

Stotinak berača dnevno ubere 25 do 30 hiljada kilograma grožđa. Za dnevnicu rade osam sati.

Traktori natovareni grožđem ne prevaljuju dug put do vinarije, čime se zadržava kvalitet sirovine, a transportni gubici svode na minimum.

Na samom obodu vinograda, od prošle godine, radi jedna od najvećih i najsavremenijih vinarija na Balkanu, površine preko osam hiljada kvadrata, sa najsavremenijom opremom za preradu grožđa i skladištenje vina. Sve je automatizovano i prerađuje se tri do četiri hiljade kilograma grožđa na sat.

"Ove godine je grožđe dobro, za razliku od prošle, kada je bilo dosta bolesti", kaže Darko Tomićević, tehnolog. "Procenat šećera je dobar i sve govori da će i ove godine da bude dobro vino odavde."

U obnovu stare vinogradarske slave topličkog kraja, za prethodnih nekoliko godina, uloženo je više od deset miliona evra. Zahvaljujući ovom projektu i mnogi mladi ljudi su ostali u svom zavičaju.

Dok vina iz Toplice polako osvajaju domaće i inostrana tržišta, u Gojinovcu je sve spremno za novih, dvadesetak hektara vinograda, izgradnju destilerije, motela i razvoj novih turističkih sadržaja.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Toplički okrug   berba   vinogradi   Toplički vinogradi   grožđe   Dragan Kovačević
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima