Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Топлица: Снег најбоља заштита усева од измрзавања

rssBookmark and Share

Прокупље 12.01.2023. Јужна Србија Инфо

Иако ове зиме још увек није било снега и температуре су до почетка јануара више личиле на пролећне него на зимске, нагло захлађење последњих дана, када се температура у ноћним сатима спуштала у озбиљнији минус, запретиле су да угрозе озиме усеве и воћњаке.

Топлица: Снег најбоља заштита усева од измрзавања

Како су казали из Пољопривредно стручне и саветодавне службе (ПССС) у Прокупљу за сада је све у реду и та ниска температура није причинила озбиљније штете на озимим усевима и воћњацима у Топличком округу.

-Снег је најбоља заштита, јер он штити биљке од смрзавања, а уједно преставља и одличну резерву воде када у топлијим данима дође до његовог отапања, што погодује ратарским културама приликом клијања и ницања биљака, каже пољопривредни стручњак за ратарство Радован Бјелица из ПССС у Прокупљу.

Он истиче да за сада, и без снежног покривача ниске температуре не могу да угрозе озиму пшеницу, посејану у оптималном року која је већ никла на њивама и додаје да не би ваљало да температура и даље пада и да овако хладно време без снежног покривача потраје дужи период.

Како подвлаче пољопривредни стручњаци, ратарским и воћарским културама више погодују ниске зимске температуре јер високе какве су биле у новембру и децембру крајем 2022. године, само непотребно подстичу вегетацију, па би каснији нагли пад температуре могао озбиљно да оштети биљке и смањи приносе.

Како истичу за воће је најважније да током зиме буде у фази мировања како би лакше поднело температуре у минусу.

Ове године зимско „пролеће“ још увек није подстакло вегетацију која би била кобна за воћњаке, у супротном „ноћни минус“ довео би до  смрзавања цветних пупољака.

Пољопривредни стручњаци подсећају да и лепо зимско време и сунчани дани имају својих предности и да га пољопривредници могу искористити за зимске радове у воћњацима, резидбу грана и прехрањивање, и наглашавају да је оптималан рок за пролећну прихрану усева у другој половини фебруара месеца.


#   Прокупље   пољопривреда   Топлички округ   воће   пшеница   снег   Топлица река   Пољопривредна стручна служба
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима