Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Toplica: Sneg najbolja zaštita useva od izmrzavanja

rssBookmark and Share

Prokuplje 12.01.2023. Južna Srbija Info

Iako ove zime još uvek nije bilo snega i temperature su do početka januara više ličile na prolećne nego na zimske, naglo zahlađenje poslednjih dana, kada se temperatura u noćnim satima spuštala u ozbiljniji minus, zapretile su da ugroze ozime useve i voćnjake.

Toplica: Sneg najbolja zaštita useva od izmrzavanja

Kako su kazali iz Poljoprivredno stručne i savetodavne službe (PSSS) u Prokuplju za sada je sve u redu i ta niska temperatura nije pričinila ozbiljnije štete na ozimim usevima i voćnjacima u Topličkom okrugu.

-Sneg je najbolja zaštita, jer on štiti biljke od smrzavanja, a ujedno prestavlja i odličnu rezervu vode kada u toplijim danima dođe do njegovog otapanja, što pogoduje ratarskim kulturama prilikom klijanja i nicanja biljaka, kaže poljoprivredni stručnjak za ratarstvo Radovan Bjelica iz PSSS u Prokuplju.

On ističe da za sada, i bez snežnog pokrivača niske temperature ne mogu da ugroze ozimu pšenicu, posejanu u optimalnom roku koja je već nikla na njivama i dodaje da ne bi valjalo da temperatura i dalje pada i da ovako hladno vreme bez snežnog pokrivača potraje duži period.

Kako podvlače poljoprivredni stručnjaci, ratarskim i voćarskim kulturama više pogoduju niske zimske temperature jer visoke kakve su bile u novembru i decembru krajem 2022. godine, samo nepotrebno podstiču vegetaciju, pa bi kasniji nagli pad temperature mogao ozbiljno da ošteti biljke i smanji prinose.

Kako ističu za voće je najvažnije da tokom zime bude u fazi mirovanja kako bi lakše podnelo temperature u minusu.

Ove godine zimsko „proleće“ još uvek nije podstaklo vegetaciju koja bi bila kobna za voćnjake, u suprotnom „noćni minus“ doveo bi do  smrzavanja cvetnih pupoljaka.

Poljoprivredni stručnjaci podsećaju da i lepo zimsko vreme i sunčani dani imaju svojih prednosti i da ga poljoprivrednici mogu iskoristiti za zimske radove u voćnjacima, rezidbu grana i prehranjivanje, i naglašavaju da je optimalan rok za prolećnu prihranu useva u drugoj polovini februara meseca.


#   Prokuplje   poljoprivreda   Toplički okrug   voće   pšenica   sneg   Toplica reka   Poljoprivredna stručna služba
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima