Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Žetveni radovi u Toplici se privode kraju

rssBookmark and Share

Prokuplje 27.07.2021. Južna Srbija Info

Žetva ratarskih kultura, koja je na teritoriji Topličkog okruga počela prvih julskih dana, privodi se kraju. Prema procenama stručnjaka prinosi pšenice, ječma, tritikale i drugih ratarski kultura bili su za 10 odsto su veći u odnosu na prošlu godinu.

Žetveni radovi u Toplici se privode kraju

Ovaj najvažniji letnji poljoprivredni posao, koji se na teritoriji Toplice obavlja na površini od skoro 7.000 hektara,  krenuo je sa žetvom ječma i isti se završio pre nekoliko dana.

Ako se uzmu sve okolnosti koje su pratile prošlogodišnju jesenju setvu ratarskih kultura i sušni period tokom zimskih meseci sa prinosima i kvalitetom ječma možemo u potpunosti biti zadovoljni, izjavio je savetodavac u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Prokuplja Radovan Bjelica i naglasio da se prinos ove ratarske kulture u proseku kretao od 3.500 do 4.000 kilograma po hektaru.

Prema njegovim rečima i prinosi pšenice i njen kvalitet bili su zadovoljavajući.

Prosečan prinos pšenice po hektaru kretao se od 4.500 do 5.000 kilograma. Na parcelama gde se primenjene sve agrotehničke i zaštitne mere prinosi su iznosili i do 6.000 kilograma po hektaru.

Zbog berbe višnje i padavina žetveni radovi su delimično bili obustavljeni. Budu li vremenske prilike povoljne očekuje se da žetveni radovi budu završeni prvih avgustovskih dana, rekao je Bjelica i naglasio da ratari ne pale žetvene ostatke kako bi se sprečili požari na otvorenom i sačuvao kvalitet poljoprivrednog zemljišta.


#   Prokuplje   Toplički okrug   pšenica   žetva   Poljoprivredna stručna služba
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima