Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Жетвени радови у Топлици се приводе крају

rssBookmark and Share

Прокупље 27.07.2021. Јужна Србија Инфо

Жетва ратарских култура, која је на територији Топличког округа почела првих јулских дана, приводи се крају. Према проценама стручњака приноси пшенице, јечма, тритикале и других ратарски култура били су за 10 одсто су већи у односу на прошлу годину.

Жетвени радови у Топлици се приводе крају

Овај најважнији летњи пољопривредни посао, који се на територији Топлице обавља на површини од скоро 7.000 хектара,  кренуо је са жетвом јечма и исти се завршио пре неколико дана.

Ако се узму све околности које су пратиле прошлогодишњу јесењу сетву ратарских култура и сушни период током зимских месеци са приносима и квалитетом јечма можемо у потпуности бити задовољни, изјавио је саветодавац у Пољопривредно стручној и саветодавној служби Прокупља Радован Бјелица и нагласио да се принос ове ратарске културе у просеку кретао од 3.500 до 4.000 килограма по хектару.

Према његовим речима и приноси пшенице и њен квалитет били су задовољавајући.

Просечан принос пшенице по хектару кретао се од 4.500 до 5.000 килограма. На парцелама где се примењене све агротехничке и заштитне мере приноси су износили и до 6.000 килограма по хектару.

Због бербе вишње и падавина жетвени радови су делимично били обустављени. Буду ли временске прилике повољне очекује се да жетвени радови буду завршени првих августовских дана, рекао је Бјелица и нагласио да ратари не пале жетвене остатке како би се спречили пожари на отвореном и сачувао квалитет пољопривредног земљишта.


#   Прокупље   Топлички округ   пшеница   жетва   Пољопривредна стручна служба
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима