Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Топлица: Овогодишњи приноси пшенице од три и по до четири тоне по хектару

rssBookmark and Share

Прокупље 09.07.2022. Јужна Србија Инфо

На подручју Топличког округа жетва је у пуном јеку и одвија се без већих проблема, а овогодишњи приноси пшенице крећу се од три и по, до четири тоне по хектару, што је у границама вишегодишњег пресека за овај крај, рекао је саветодавац за ратарство у Пољопривредно стручно саветодавној служби (ПССС) Прокупље Радован Бјелица.

Топлица: Овогодишњи приноси пшенице од три и по до четири тоне по хектару

Према његовим речима и квалитет зрна пшенице је задовољавајући, па ће ове године бити довољно хлебног жита за потребе ратара, а и за продају.

Према оцени стручњака очекује се и добар принос јечма, друге житарице по заступљености у Топличком округу и то од три и по тоне по хектару.

Ових дана жетеоци у Топличком крају журе да што пре, док је суво време скину летину са њива, тако да се чека на ред за комбајне којих никада у сезони жетве није довољно.

Цене комбајнирања у зависности од тога да ли се ради са везивањем сламе или не, крећу се од 13. 000 до 15.000 динара.

Како се очекује жетва пшенице у прокупачком крају требала би да се заврши у оптималном року до краја јула.

-Савет је да ратари одмах након жетве изврше заоравање стрњишта на дубини од пет до 10 сантиметара како би касније лакше могли да примене одговарајуће агро-хемијске мере и како би оне најбоље деловале током следећег процеса сетве, казао је Радован Бјелица.

Он је такође рекао да су пољопривредницима за све савете и консултације увек на располагању запослени у ПССС Прокупље, где могу доћи лично или је контактирати путем телефона 027/810-0525.

Коментара: 0


#   Прокупље   Топлички округ   пшеница   жетва   Топлица река   јечам   Пољопривредна стручна служба
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима