Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Toplica: Ovogodišnji prinosi pšenice od tri i po do četiri tone po hektaru

rssBookmark and Share

Prokuplje 09.07.2022. Južna Srbija Info

Na području Topličkog okruga žetva je u punom jeku i odvija se bez većih problema, a ovogodišnji prinosi pšenice kreću se od tri i po, do četiri tone po hektaru, što je u granicama višegodišnjeg preseka za ovaj kraj, rekao je savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno stručno savetodavnoj službi (PSSS) Prokuplje Radovan Bjelica.

Toplica: Ovogodišnji prinosi pšenice od tri i po do četiri tone po hektaru

Prema njegovim rečima i kvalitet zrna pšenice je zadovoljavajući, pa će ove godine biti dovoljno hlebnog žita za potrebe ratara, a i za prodaju.

Prema oceni stručnjaka očekuje se i dobar prinos ječma, druge žitarice po zastupljenosti u Topličkom okrugu i to od tri i po tone po hektaru.

Ovih dana žeteoci u Topličkom kraju žure da što pre, dok je suvo vreme skinu letinu sa njiva, tako da se čeka na red za kombajne kojih nikada u sezoni žetve nije dovoljno.

Cene kombajniranja u zavisnosti od toga da li se radi sa vezivanjem slame ili ne, kreću se od 13. 000 do 15.000 dinara.

Kako se očekuje žetva pšenice u prokupačkom kraju trebala bi da se završi u optimalnom roku do kraja jula.

-Savet je da ratari odmah nakon žetve izvrše zaoravanje strnjišta na dubini od pet do 10 santimetara kako bi kasnije lakše mogli da primene odgovarajuće agro-hemijske mere i kako bi one najbolje delovale tokom sledećeg procesa setve, kazao je Radovan Bjelica.

On je takođe rekao da su poljoprivrednicima za sve savete i konsultacije uvek na raspolaganju zaposleni u PSSS Prokuplje, gde mogu doći lično ili je kontaktirati putem telefona 027/810-0525.


#   Prokuplje   Toplički okrug   pšenica   žetva   Toplica reka   ječam   Poljoprivredna stručna služba
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima