Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обележавање Сретења у Нишу: Приказ наоружања и војне опреме Војске Србије и изложба „Србија кроз време – 220 година државности“

rssBookmark and Share

Ниш 13.02.2024. Јужна Србија Инфо

14. фебруара, у Дому Војске Србије у Нишу биће отворена изложба Војног музеја под називом „Србија кроз време – 220 година државности“. Ова изложба организована је у част Дана државности и обухвата експонате који ретко излазе у јавност, а који сведоче о темељима модерне српске државности и спремности народа и војске да бескомпромисно брани слободу.

Обележавање Сретења у Нишу: Приказ наоружања и војне опреме Војске Србије и изложба „Србија кроз време – 220 година државности“

Посетиоци ће имати прилику да виде величанствену збирку предмета који су од значаја за историју Србије, укључујући војну опрему, униформе, ратне знамене и многе друге артефакте. Изложба ће обухватити период од 220 година, проследећи развој српске државности кроз важне историјске догађаје.

Поред тога, у Нишу ће истог дана бити приређен и приказ наоружања и војне опреме Војске Србије, почетком у 14 часова. Посетиоци ће имати прилику да виде део најсавременијих средства наоружања и војне опреме којима располаже Војска Србије, што је прилично значајно с обзиром на значај Војске у одржавању мир и стабилност у региону.

Прослава Дана државности Србије, која се одржава празновањем Сретења 15. фебруара, представља значајан моменат у историји и идентитету Србије. Ова прослава обједињује идентитет државе и војске, чиме се подсећа на најдубљу повезаност у српској државотворној традицији.

Сретење, које се обележава 15. фебруара, симболизује два важна историјска догађаја за српски народ. Први је Сретење 1804. године, када је у Орашцу подигнут Први српски устанак, што је био први корак ка обнови српске државности и борби за слободу од турске власти. Други је Сретење 1835. године, када је у Крагујевцу донет први модерни устав Србије, што је био значајан корак у изградњи правне државе и модернизацији друштва.

Обележавање ових датума обновља најдубљу повезаност у српској државотворној традицији, као и везу између државе и војске. Војска је увек играла значајну улогу у одбрани територије и националних интереса, и као таква, је неопходан елемент у остваривању и чувању државног суверенитета.

Обележавањем Сретења као Дана државности, Србија се поново повезује са својим историјским коренима и вредностима, чиме се јача огромна национална понос и идентитет. Ово је прилика да се сећање на прошлост пренесе у будућност, и да се ода почит свим генерацијама које су се бориле за слободу и независност наше државе

Уочи празника, у среду, 14. фебруара припадници Гарде Војске Србије, у 16 часова извршиће почасну артиљеријску паљбу, на три локације: са Савске терасе на Калемегдану, са Петроварадинске тврђаве у Новом Саду и са Нишке тврђаве у Нишу.


#   Ниш   Дом Војске   Сретење Господње   Војска Србије   државни празник
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима