Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Забуна и важно обавештење: Стари ТАГ (ЕНП) ипак мора да се прконфигурише да би са њим плаћали путарину у Северној Македонији

rssBookmark and Share

Прешево 02.07.2023. Јужна Србија Инфо

Иако су званичници најавили да је све спремно за почетак обједињене наплате путарине између Србије и Северне Македоније преко јединственог ТАГ-а (Електронска наплата путарине), она није профункционисала, како је раније речено и направило додатну забуну.

Забуна и важно обавештење: Стари ТАГ (ЕНП) ипак мора да се прконфигурише да би са њим плаћали путарину у Северној Македонији

"Сви они који нису купили у некој од пословница Поште Србије, а имају постојећи ТАГ, моћи ће од уторка да га преконфигуришу на граничном прелазу Прешево у пункту-камиону,.на излазу ис Србије", појашњава Горан Весић и додаје да сам процес траје око7 минута а већ након пола сата биће активан.

Електронска наплата путарине - ЕНП

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

ETC - Elektronska naplataЕлектронска наплата путарине-ЕНП представља савремени модел бесконтактног плаћања путарине употребом ТАГ уређаја за одгварајућу категорију возила. 

ЕНП омогућава:

  • пролазак посебно означеним саобраћајним тракама без заустављања
  • једноставност наплате путарине без задржавања и употребе готовинског плаћања
  • комфорну и безбедну вожњу уз избегавање евентуалних застоја

Возачи који користе ЕНП пролазе наплатном саобраћајном траком кроз наплатну рампу без заустављања. Трансакција се изводи аутоматски, између ТАГ уређаја, који је смештен са унутрашње стране предњег ветробранског стакла возила и посебног комуникационог система кратког домета са антеном инсталираног поред ЕНП наплатне саобраћајне траке. Корисник електронске наплате путарине је у обавези да прати упутство за постављање и коришћење ТАГ уређаја.

Наплатне станице на којима није могуће извршити допуну ТАГ уређаја су: Ћуприја (смер Ниш-Београд), Ражањ, Бела Паланка, Дољевац село, Брестовац, Лесковац центар, Лесковац југ, Грделица, Владичин Хан, Уб, Љиг, Таково, Обреновац (смер Обреновац-Прељина), Врбас (смер Суботица-Београд), Фекетић (смер Суботица-Београд) и Жедник (смер Суботица-Београд).

Електронску наплату путарине може да користи свако правно и физичко лице, које закључи уговор са ЈП „Путеви Србије", односно купи ТАГ уређај на неком од овлашћених дистрибутивних места. ТАГ уређаји су доступни у prepaid и postpaid систему, као и у виду већ конфигурисаних ЕНП пакета који су доступни на појединим дистрибутивним местима.

ТАГ уређај који је конфигурисан у 1. категорији (путничка возила) може да се пренесе и користи у било ком путничком возилу, без обзира на власништво и регистарске ознаке. За све остале категорије уређај за ЕНП је непреносив.


#   Путеви Србије   Прешево   Гранични прелаз   Горан Весић   електронска наплата   ЕНП путарина
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима