Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сусрети лекара Топлице у петак у Прокупљу

rssBookmark and Share

Прокупље 05.06.2023. Јужна Србија Инфо

Овогодишње, 61. јунске Сусрете лекара Топлице, Подружница српског лекарског друштва, обележиће низом манифестација у петак 9. јуна у Прокупљу. Тим поводом биће представљена и најновија монографија „Путевима модерне медицине у Топличком округу 1912.-1914.“, коју је припремила Славица Поповић Филиповић. У њој се налази преко 200 фотографија и више од 60 прилога архивске грађе и извештаја о стању народног здравља у поменутом периоду.

Сусрети лекара Топлице у петак у Прокупљу

Како наводе у прокупачкој Подружници Српског лекарског друштва, која је и издавач монографије, реч је о наставку првог дела књиге „Чувари народног здравља Топличког краја 1878-1912.“, од доктора Јована Пелнаржа до Алексе Савића, која је објављена прошле године.

-Најновија монографија садржи преко 400 наслова, историјских књига, разних докумената, државног календара, медицинских часописа и листова, друге старе штампе, необјављених радова, породичних сећања, архивске грађе и извештаја. Она обилује великим бројем научних чињеница поткрепљених документима, истакао је председник Подружнице Српског лекарског друштва у Прокупљу Срђан Мијатовић.

Он је нагласио да се о чуварима народне медицине из прошлости у Топлици мало или недовољно зна и да ће управо ова књига помоћи да се сачувају од заборава, али и дати допринос научној баштини српске медицине.


#   Прокупље   Топлички округ   лекари   Сусрет лекара Топлице
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима