Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ублажене мере и списак: Ко почиње да ради, ко сме и када напоље

rssBookmark and Share

Ниш 21.04.2020. Јужна Србија Инфо

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић након месец и по дана епидемије, изјавила је да је Влада усвојила нове мере којима се донекле релаксирају досадашња ограничења уведена у борби против ширења коронавируса. У даљем тексту можете погледати нове мере и детаљан списак.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Од данас, 21. априла, почињу са радом:

Аутомеханичарске и вулканизерске радње, обућарске радње, радње кројача, хемијска чишћења, ауто-школе, књижаре, трговци моторним возилима, трговци бициклима, трговци наутичком робом, трговци техничком робом, трговци грађевинским материјалом, зелене пијаце, на отвореном и затвореном простору, уз обавезну примену свих мера заштите, грађевинарство, високоградња и нискоградња.

Обавезе послодаваца

Сви послодавци су у обавези да радницима обезбеде заштитна средства (маске, рукавице и дезинфекциона средства) и рад се мора обављати уз поштовање социјалне дистанце. Послодавци су дужни да израде посебан план мера рада током ванредног стања, док су запослени у обавези да то поштују.

Градски и међуградски превоз у Србији је и  даље обустављен.

Ко може напоље

Грађани млађи од 65 година могу боравити напољу радним данима од 5 сати до 18х, када почиње забрана кретања. Колико ће полицијски час трајати предстојећег викенда и за 1. мај још увек није познато.

- Грађани старији од 65 година моћи ће, почев од сутра, да уторком, петком и недељом излазе у шетњу у трајању од пола сата. Они ће својих пола сата за шетњу моћи да искористе у периоду од 18 до 01, највише 600 метара од места становања. За ову групу грађана одређен је и јутарњи термин за куповину од 4 до 7 ујутру једном недељно.

- Особе са аутизмом, као и све особе са сметњама у развоју могу да излазе у било које време са једним пратиоцем, у кругу од 200 метара од места становања. Током шетње је битно је да се придржавају мера која важе за све - нема контакта.

- Грађанима који имају кућне љубимце је дозвољено шетање кућних љубимаца у периоду од 23 до 1иза поноћи и то најдуже 20 минута, а најдаље 200 метара од места пребивалишта, односно боравишта, као и викендом од 8 до 10, под истим условима као и за вечерњу шетњу - мора да траје до 20 минута, а грађани са својим љубимцима не треба да иду даље од 200 метара од места боравишта.

- Забрањена су јавна окупљања на јавним местима и у затвореним просторима не сме бити више од две особе, размак између лица мора бити најмање два метра, док на површини од четири квадратна метра не може бити више од једног лица.

И даље неће моћи да раде:

- тржнии центрими, фризерскии и салони за негу лепоте

- теретане и фитнес центри

- школе

- факултети

- вртићи

- угоститељски објекти који не врше доставу хране и пића

Коментара: 0


#   Ниш   ванредно стање   Влада Републике Србије   Ана Брнабић   предузетништво   Коронавирус
@Vlada_SR @anabrnabic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима