Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ublažene mere i spisak: Ko počinje da radi, ko sme i kada napolje

rssBookmark and Share

Niš 21.04.2020. Južna Srbija Info

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić nakon mesec i po dana epidemije, izjavila je da je Vlada usvojila nove mere kojima se donekle relaksiraju dosadašnja ograničenja uvedena u borbi protiv širenja koronavirusa. U daljem tekstu možete pogledati nove mere i detaljan spisak.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Od danas, 21. aprila, počinju sa radom:

Automehaničarske i vulkanizerske radnje, obućarske radnje, radnje krojača, hemijska čišćenja, auto-škole, knjižare, trgovci motornim vozilima, trgovci biciklima, trgovci nautičkom robom, trgovci tehničkom robom, trgovci građevinskim materijalom, zelene pijace, na otvorenom i zatvorenom prostoru, uz obaveznu primenu svih mera zaštite, građevinarstvo, visokogradnja i niskogradnja.

Obaveze poslodavaca

Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance. Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju.

Gradski i međugradski prevoz u Srbiji je i  dalje obustavljen.

Ko može napolje

Građani mlađi od 65 godina mogu boraviti napolju radnim danima od 5 sati do 18h, kada počinje zabrana kretanja. Koliko će policijski čas trajati predstojećeg vikenda i za 1. maj još uvek nije poznato.

- Građani stariji od 65 godina moći će, počev od sutra, da utorkom, petkom i nedeljom izlaze u šetnju u trajanju od pola sata. Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18 do 01, najviše 600 metara od mesta stanovanja. Za ovu grupu građana određen je i jutarnji termin za kupovinu od 4 do 7 ujutru jednom nedeljno.

- Osobe sa autizmom, kao i sve osobe sa smetnjama u razvoju mogu da izlaze u bilo koje vreme sa jednim pratiocem, u krugu od 200 metara od mesta stanovanja. Tokom šetnje je bitno je da se pridržavaju mera koja važe za sve - nema kontakta.

- Građanima koji imaju kućne ljubimce je dozvoljeno šetanje kućnih ljubimaca u periodu od 23 do 1iza ponoći i to najduže 20 minuta, a najdalje 200 metara od mesta prebivališta, odnosno boravišta, kao i vikendom od 8 do 10, pod istim uslovima kao i za večernju šetnju - mora da traje do 20 minuta, a građani sa svojim ljubimcima ne treba da idu dalje od 200 metara od mesta boravišta.

- Zabranjena su javna okupljanja na javnim mestima i u zatvorenim prostorima ne sme biti više od dve osobe, razmak između lica mora biti najmanje dva metra, dok na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica.

I dalje neće moći da rade:

- tržnii centrimi, frizerskii i saloni za negu lepote

- teretane i fitnes centri

- škole

- fakulteti

- vrtići

- ugostiteljski objekti koji ne vrše dostavu hrane i pića

Komentara: 0


#   Niš   vanredno stanje   Vlada Republike Srbije   Ana Brnabić   preduzetništvo   Koronavirus
@Vlada_SR @anabrnabic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima