Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Уживајте у музици без улазнице: Клавирски дует Марије Ђукић и Марије Бајалић у Нишком културном центру

rssBookmark and Share

Ниш 10.04.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Нишки културни центар организује концерт клавирског дуа, пијанисткиња Марије Ђукић и Марије Бајалић. Концерт ће се одржати у Великој сали НКЦ-а, у уторак 16. априла 2024. године, с почетком у 19 часова. Улаз је слободан.

Уживајте у музици без улазнице: Клавирски дует Марије Ђукић и Марије Бајалић у Нишком културном центру

Марија Бајалица је дипломирала и магистрирала студије клавира на Факултету музичке уметности у Београду. Током школовања освајала је награде на републичким, савезним такмичењима и фестивалима, а била је и добитница прве награде на Интернационалном такмичењу Царло Солива у Италији. Убрзо након завршених магистарских студија одлази у Јузноафричку Републику где ради као доцент на катедри за клавир, универзитета у Преторији (University оф Преториа). Упоредо са универзитетским активностима наступа као солиста широм земље Јужне Африке (Johannesburg, Цапе Town, Неспруит, Георге, Knysna…) и одржава мастер курсеве. У Јузноафричкој Републици, Марија је имала статус сталног солисте за националну радио станицу, САБЦ (South Африцан Броадцастинг Цорпоратион). Након каријере у Африци, сели се у Аустралију, где предаје клавир на редовним и пост-дипломским студијама на универзитету у Аделаиди (University оф Аделаиде). 2008 године, Марија добија престижну националну стипендију (Аустралиан Постградуате Award) за докторске студије на катедри за клавир, које завршава 2013 године. У Аустралији се њена концертна каријера одвијала паралелно са академском, пре свега обележена солистичким наступима у циклусима класичне музике, као што су Елдер Hall Concert Сериес, Нгеринге Цонцерт Сериес, Рециталс Аустралиа, Flinders University Lunch Хоурс. Наступала је за аустралијску националну радио станицу АБЦ (Аустралиан Броадцастинг Corporation,Classic ФМ, Недељни Концерти Уживо) и снимала за 5МБС ФМ Радио и Радио Аделаиде. Њене професионалне активности укључују и жирирање на националним и интернационалним такмичењима. Самостални уметник је Удружења музичких уметника Србије.

По повратку у Европу, Марија је снимила материјал за ЦД са делима Баха, Шумана и Брамса који је у јуну 2022 објавио ПГП РТС.

Марија Ђукић је дипломирала и магистрирала на Факултету музичке уметности у класи проф. Срђана Грбића. Усавршавала се на мајсторским курсевима у Туру (Француска) код проф. Алексеја Наседкина и у Сиону (Швајцарска) код проф. Бернхарда Еберта. Провела је две године на специјализацији у Санкт Петербургу (Русија), на конзерваторијуму „Римски-Корсаков“, у класи проф. Јекатерине Мурине.

Запослена је на Факултету музичке уметности у Београду као редовни професор на Катедри за клавир. Наступала је као солиста и камерни музичар у Београду, многим градовима у Србији, у Црној Гори, Македонији, Босни и Херцеговини, Русији, Италији, Швајцарској, Турској.

На њеном репертоару су најзаступљеније композиције класицизма и романтизма. Поседује посебан афинитет према делима Фредерика Шопена. Један од најзначајнијих и најуспешнијих концерата са Шопеновим делима извела је у Великој дворани Коларчеве задужбине 2010. године , поводом двестоте годишњице рођења композитора, под покровитељством Амбасаде Пољске.

Наступа у различитим камерним ансамблима, као члан трија Amorosso и трија Classica Аетерна. Наступала је на концертима у оквиру Трибине композитора и Међународног фестивала харфе. Године 2015. је концертом у Великој дворани Коларчеве задужбине обележила 30 година уметничког рада.

Као солиста сарађивала је са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС, оркестром Дома војске и Београдским гудачким оркестром „Душан Сковран“. Снимала је за Радио Београд.

Програм:

Карл Вајн: Соната за клавир четвороручно

(Carl Vine: Sonata for Piano Four Hands)

-Prelude

-Walts

-Deuces

-Meditation

-Toccata

Семјуел Барбер: Сувенири Оп. 28

(Samuel Barber: Souvenirs Op 28)

-Waltz

-Schottische

-Pas De Deux

-Two-step

-Hesitation-tango

-Galop


#   Ниш   концерт   клавир   Нишки културни центар   дует   Марија Бајалић   Марија Ђукић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима