Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Велики попис Нишлија у свету

rssBookmark and Share

Алексинац 08.12.2017. Јужна Србија Инфо

Свеобухватни попис српске дијаспоре је кренуо из Ниша. Реализује га Удружење за сарадњу са дијаспором “Матица”, уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Фото: Даворин Динић
Фото: Даворин Динић

Позивају се припадници дијаспоре који су рођени, или су само живели, у Нишу, Алексинцу, Сврљигу, Мерошини, Ражњу, Дољевцу и Гаџином Хану, или су пореклом из ових крајева, да учествују у првој фази Пописа дијаспоре Нишавског управног округа.

За директан приступ пописном обрасцу, кликните овде.

У Стратегији очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону из 2011. године каже се да “не постоје апсолутно прецизни подаци о броју припадника дијаспоре, јер никада није извршен попис, али оперише се бројем од око четири милиона”.

Ниш, трећи српски град, седиште Нишавског управног округа, има нарочито велику дијаспору. Па ипак, број Нишлија и других становника овог округа у расејању, међу којима су грађани Алексинца, Сврљига, Мерошине, Ражња, Дољевца и Гаџиног Хана, се не зна, уосталом као ни број Срба у свету.

“Пописом дијаспоре Нишавског управног округа евидентираће се највећи могући број спољних миграната, по угледу на регуларни републички попис сталног становништва. Прикупљени подаци користиће се искључиво у статистичке сврхе и у складу са Законом о заштити података о личности Републике Србије”, каже руководилац Пописа Иван Калаузовић Иванус.

Коментара: 0


#   Алексинац   Ражањ   Мерошина   Сврљиг   попис   Дољевац   Гаџин Хан   дијаспора   Нишлије   Матица Српска   Министарство спољних послова   Удружење Матица
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима