Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обезбедите својим најстаријима најквалитетнију негу

Bookmark and Share

22.03.2023.

Геријатрија је медицинска дисциплина која се бави пацијентима старијим од 65 година. Старије особе захтевају посебну пажњу и негу, јер имају честе здравствене проблеме, што доводи до слабљења и оштећења њихвог организма.

Обезбедите својим најстаријима најквалитетнију негу

Баш из тог разлога, веома је битно да старе особе имају стални приступ медицинској нези, јер се никада не зна када може доћи до озбиљнијих проблема, а правовремена реакција је у тим годинама кључна за успешно решавање проблема.

Како старији пацијенти често болују од више хроничних болести, они врло често користе више различитих лекова, што захтева пажљиво процењивање и праћење, што сами пацијенти нису у стању да сами ураде на прави начин. Праћење прописане терапије, куповина лекова, њихово правовремено узимање - све то може бити веома компликовано и ту је потребна помоћ медицинских сестара како би терапија текла без проблема.

Како у нашој земљи постоји заиста велики број домова за центар старих лица, јако је битно да се пре доношења коначне одлуке у ком дому ћете живети у будућности упознате са искуствима других. Управо та искуства можете пронаћи на сајту Хипократија, где можете пронаћи најбоље и најгоре оцењене медицинске установе којима је у примарни задатак управо геријатрија као медицинска дисциплина.

Циљ геријатријске неге је управо да се обезбеди самосталност пацијената и побољша квалитет њиховог живота. Најбоље што можете да урадите како бисте помогли својим ближњима старијим од 65 година јесте да им омогућите константну медицинску негу коју омогућавају приватни али и државни старачки домови специјализовани управо за ову грану медицине.

Када је потребна геријатријска нега?

У геријатрији постоји термин &qуот;4Н&qуот;, који обухвата стања која се најчешће јављају код старијих особа, а то су: непокретност, нестабилност, несамосталност и инконтиненција. Старије особе су такође склоније повредама услед губитка равнотеже и падова, што може узроковати губитак самопоуздања и отежати свакодневне активности.

Ако имате старије особе у свом окружењу, обратите пажњу на неке индикаторе који могу указивати на то да им је у свакодневном животу потребна помоћ. Старије особе врло често имају проблема са отежаним ходањем, што утиче на њихов квалитет живота. Уколико живе у кућама која имају, на пример, два спрата, њихово кретање је у том случају скоро немогуће и то их једноставно спречава у обављању једноставних дневних активности као што су одлазак у тоалет, брига о личној хигијени, исхрани, облачењу…

Важно је обезбедити функционалан дом, што подразумева уклањање сувишних предмета и прилагођавање окружења старијим особама. Старијим особа је веома битно да сваки део њиховог активног животног простора буде приступачан без озбиљних физичких напора.

Свака степеница особама у трећој доби може прилично отежати кретање и због тога се препоручује да особе те животне доби живе у стамбеним објектима који су дизајнирани у једној равни, попут станова. То је начин на који су дизајниране и собе у домовима за негу старијих лица, што особама које су у њима смештене у великој мери олакшава свакодневицу.

На шта треба да обратите пажњу приликом одабира дома за старе

У нашој земљи постоји прилично велики број државних, али и приватних домова за стара лица. Из тога разлога, потенцијалним корисницима је јако тешко да се одлуче за то где ће проводити своју свакодневицу. Упркос предрасудама да се дуго чека на место у државним домовима за старе, на своје место у овим установама је до прошле године чекало нешто више од 500 људи.

У последње време капацитети се шире и у многим градовима у нашој земљи се отварају управо нови и модерно опремљени домови за стара лица која су део система државне здравствене неге. Предрасуде да такви објекти не нуде услуге на завидном нивоу више једноставно не важе, јер се у ову област све више улаже.

Са друге стране, попуњеност капацитета у приватним лиценцираним домовима кретала се око 70 одсто, што значи да је у неким домовима веома тешко пронаћи слободан смештај. Иако се број смештаја у приватне домове повећава, постоји неравномерна просторна распоређеност приватних домова што је проблем. У скоро сваком граду у Србији постоји по неколико приватних домова, што само показује колико је интереасовање за ову услугу.

Процедура за смештај у старачке домове није компликована. Сваки корисник мора да поднесе захтев и оствари своја права која су му законом загарантована. Процедура за смештај у приватном дому се покреће тек када надлежни утврде да у државним домовима нема места. Министарство за рад, борачка и социјална питања покрива трошкове до пуне цене смештаја, у зависности од материјалног стања корисника.

Цена смештаја у приватним домовима крећу се од 36.000 до 41.000 динара месечно и зависи од степена подршке која је потребна кориснику. Након провере капацитета у државном дому и утврђивања да нема места, надлежни Центар за социјални рад и Дом стављају корисника на листу чекања и покреће се поступак смештања у приватни дом.


#   старачки дом   геријатрија
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима