Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Четири важна услова која сваки старачки дом мора да испуњава

Bookmark and Share

16.01.2018. Никола Стојановић

У последње време све се више домова за старе отвара, јер је интересовање огромно. Наиме, домови за старе су се показали као одлична опција, за све оне који немају могућност да брину у старијим особама. Не само да немају могућност, него једноставно немају ни довољно искуства ни знања да брину у особама, које захтевају негу и бригу током читавог дана.

Четири важна услова која сваки старачки дом мора да испуњава

Треба знати да не одлазе у дом само они који су у јако тешком стању. У дом за старе одлазе и оне особе које могу да се крећу, могу да обављају основне потребе. Њихови разлози за дом су сасвим другачије природе. Ипак, пре него што одаберете дом треба да будете упозанти са следећим чињеницама:

Поседовање лиценце

Сваки дом за старе мора да има лиценцу које издаје надлежно министарство. У овом случају то је Министарство рада и социјалне политике. Без те лиценце дом за старе не би смео да буде отворен. Та лиценца је на неки начин и потврда вама да је дом апсолутно безбедан и да у тај дом можете да сместите ваше вољене особе. Наравно да ћете се пре него што сместите особу добро распитати о условима у једном дому, а пре свега ћете се распитати о томе да ли дом поседује или не поседује потребну лиценцу. Уколико не желе да вам покажу или схватите да тај дом за стане нема лиценцу, онда треба да потражите други дом. 

Адекватне услови 

Углавном су домови за старе данас толико развијени да могу да приме особе са различитим дијагнозама. То значи да сваки дом мора да има услове за све врсте пацијената, односно корисника са различитим дијагнозама. Врло често у дом за старе долазе непокретна лица, тако да старачки домови морају да буду прилагођени њима. Затим, много је случајева, који имају Алцхајмерову болест, тако да дом за старе мора да буде прилагђен и њима. То даље значи да дом мора да има више врста соба, просторија, помагала, како би све у старачком дому функционисало беспрекорно. 

Професионалну медицинску негу

Сваки дом за старе има лекаре и медицинско особље. Лекари с времена на време проверавају стање корисника и брину о њиховом здрављу. Са друге стране, медицинске сестре су стално доступне и помажу корисницима када је у питању лична хигијена, приликом узимања оброка, лекова, терапије. Такође, ту су да помогну уколико је потребно и нешто додатно. Сви они који су корисници дома заслужују најбољу могућу негу и бригу. То очекују они који долазе у дом, али то очекују и они њихови ближњи, који за своје вољене желе само најбоље. 

Друштвене активности

Врло је важно да дом за старе не буде само место где ће фокус бити на болестима и тешкоћама појединаца. Важно је да се у дому за старе увек организују и неке друштвене активности, различите врсте друштвених игара, такмичења и слично. На тај начин сва она стара лица, односно корисници, уживају у данима које проводе у дому, забављају се и не мисле толико на тегобе које их муче. Зато, сваки дом треба да се труди да обезбеди што више оваквих врста активности, јер је то оно што истински усрећује све оне који ту бораве. 

Коментара: 0


#   медицинске сестре   лиценца   Министарство рада   стара лица   старачки дом
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима