Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зависници од висине изнад Сићевачке клисуре

rssBookmark and Share

17.07.2008. Blic

„Блиц“ на финалу Европског првенства у параглајдингу у Нишкој Бањи

Зависници од висине изнад Сићевачке клисуре

Аутор: Борис Вуковић | Фото: К. Каменов | 16.07.2008 - 06:00

Било је густо протеклог викенда у ваздуху изнад Сићевачке клисуре. Безмало 150 параглајдера премрежило је небо такмичећи се на Европском првенству, а летачи су покушавали да у ваздуху остану што дуже, прелете што даље и освоје титулу европског првака.

- Када полетите, тражите термодинамичке таласе који ће вас подићи високо, а самим тим и помоћи да прелетите што више. За то постоје разне цаке, гледате облаке, пратите птице које лебде, а често гледате у земљу, јер тамо где је тамнија гарантован је повољан ветар. То није нимало лако, јер морате пронаћи ветар који ће дићи вашу тежину и још 25 килограма опреме - прича Жељко Овука, који је пре 10 дана оборио рекорд у прелету, прелетевши 200 километара за шест сати.

Pobednička trojka:
Endi Ebi, Greg Blendo i Gomez Lezer

Такмичење у Нишкој Бањи почело је 15. јуна, а финални дан био је у недељу 12. јула. Због фантастичног учинка, шампион је био познат и пре финалног дана, па су многи Французу Грегу Блондоу честитали и пре суботњег полетања.
- Било је веома тешко, конкуренција је била жестока. Срећан сам освојеним првим местом, али сам и одушевљен Србијом, па чак планирам доћи овде и на одмор - прича шампион Блонде, који је за освојено прво место добио видео-камеру. Он кроз смешак додаје да му се у Нишу највише свиђају Нишлијке.
Зоран Петровић Гуги је пилот који у параглајдингу има највећи стаж, а према речима његових колега, он је једини пре 1990. године имао параглајдер.
- Параглајдинг сматрам шахом у четири димензије. Поред стандардне висине, ширине и дужине, морате бити тачни у времену, јер ако закасните или прерано уђете у ветар, све је бесмислено. Шах додајем зато што морате промислити о сваком потезу, гледати унапред и предвиђати природу, која вам је у исто време и пријатељ и најљући непријатељ - прича Зоран Петровић, популарни Гуги, који је први пут полетео 1986. године, до сада има скоро 1.00 сати лета, а себе назива „зависником од висине“.
Иако многи мисле да је параглајдинг екстреман спорт, многи такмичари се често наљуте када их тако нешто питате. Многи то оправдавају честим несрећама које се догађају пилотима, најчешће услед слетања, а понекад и у ваздуху.
- У тренутку кад полетиш, а топао ваздух ти напуни параглајдер подигнувши те високо у небо, ништа ти друго не преостаје него да се надаш да нећеш бити део статистичког податка који каже да се сваки пети пилот параглајдера повреди при слетању. Зато је наш поздрав „Срећно слетање“ - прича Жељко Овука.
Непријатног искуства се сећа Зоран Лабовић, Норвежанин српског порекла, који се параглајдингом бави осам година.
- Десило ми се да ми је један колега пришао превише близу и закачили су нам се параглајдери. Мој параглајдер се потпуно омотао око њега и падали смо невероватном брзином. Срећом, успели смо да избацимо резервне падобране и прошли смо само са лакшим повредама!
Иако није освојио титулу на Европском првенству у Нишкој Бањи, Словенац Урбан Валић тренутно је први на светској ранг-листи.
- Први пут сам полетео сам 17 година и дивим се родитељима што су тада потписали и на тај начин одобрили да се бавим овим спортом. Полетим и уживам у ваздуху, осетим се слободно и независно од свих и тај осећај се ничим не може платити нити описати.


#   Зоран Петровић   Зоран Петров   прво место   10 дана
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима