Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Брзопотезни турнир „Пижон 2017”

rssBookmark and Share

Ниш 22.09.2017. Јужна Србија Инфо

Шаховски клуб глувих и наглувих „НАИС“ (технички организатор ГП серије 2017), ШК “Цар Константин” и Градски шаховски савез Ниша, под покровитељством ШК “Књажевац”, организовали су Брзопотезни турнир у шаху: “Пижон 2017“, а то је уједно био и В квалификациони турнир „ГРАН ПРИ ГШС&НАИС-НИШ 2017“.

Брзопотезни турнир  „Пижон 2017”

Турнир је одржан 19. септембра 2017. године, у ОШ “Душан Радовић” у Нишу. Играло се 11 кола, по швајцарском систему, уз темпо игре од 5 минута за размишљање, по играчу, а такмичење ће се рејтинговати код ФИДЕ.   Учествовало је 40 играча, од чега 1 ГМ, 1 ИМ, 2 ВИМ и 5 ФМ. 

Куриозитет је да је половина такмичара била из других општина и градова: Сврљиг, Књажевац, Зајечар, Ћуприја, Лесковац, што не служи на част домаћим шахистима, који су помало размажени, али, ово је и одраз катастрофалног стања у нишким шаховским клубовима. По први пут у послератној историји, Ниш нема клуб у прва 2 ранга такмичења, елитни женски ШК одавно не постоји у Нишу, а за то време је буквално борба да сваки клуб, па и поједине приватне школе шаха, омеђе своју територију и максимално сакупе средства у граду и од локалних донатора. 
Победник турнира, са 9,5 поена је био ГМ Мирослав Миљковић, први фаворит, који је другоме побегао за читавих 1,5 поен. Друго место са 8 поена, освојио је Јован Рашић, из Зајечара, најпријатније изненађење турнира. На деоби ИИИ-ИВ места, сап о 7,5 поена су ФМ Горан Терзић и Стефан Стоиљковић из Лесковца. Од В до ИX места сап о 7 поена су: ФМ Немања Живковић, Србољуб Миловановић (Сврљиг), Небојша Савић, Ненад Тодоровић и Маринковић Војкан (Сврљиг). 

Специјалне награде освојили су: WИМ Сандра Ђукић, 6,5 поена, најуспешнија шахисткиња; Лазар Милутиновић (Сврљиг), 6 поена, најбољи јуниор и најбољи ветеран, са 6,5 поена, ФМ Драган Раденковић из Књажевца, донатор и шаховски мецена.

Наградни фонд је износио 8.000 динара: главне награде 6.500 и специјалне награде 1.500 динара.

Генерална табела после 5 турнира: 1. ГМ Мирослав Миљковић 97 поена (5 турнира); 2. ФМ Горан Терзић 78 (5); 3. ФМ Марио Ливаја 67 (5); 4. ФМ Немања Живковић 64 (4); 5. Стефан Младеновић 61 (4); 6. Вук Ђорђевић 47 (3); 7. ФМ Драган Живић 46(4); 8. ИМ Жељко Ђукић 41 (4); 9. ФМ Љубомир Биљанић 34 (4); 10. WИМ Маја Величковски-Нејковић 31 (4) итд. 

Главни судија, НА Аца Јован Крстић, уједно задужен и за компјутерско паровање, је успешно одсудио турнир, без икаквих замерки или проблема. Директор турнира и делимични покровитељ је био ФМ Драган Раденковић, организатор, дародавац, носилац и финансијер великог броја шаховских акција у Тимочкој крајини.

ФМ, ФТ, ИА Драган Живић

 

Коментара: 0


#   Ниш   шах   Драган Живић   Душко Радовић ОШ   шаховски турнир   Небојша Савић   Јован Крстић   Стефан Младеновић   Драга Живић   Шаховски турнир Пижон
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима