Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Brzopotezni turnir „Pižon 2017”

rssBookmark and Share

Niš 22.09.2017. Južna Srbija Info

Šahovski klub gluvih i nagluvih „NAIS“ (tehnički organizator GP serije 2017), ŠK “Car Konstantin” i Gradski šahovski savez Niša, pod pokroviteljstvom ŠK “Knjaževac”, organizovali su Brzopotezni turnir u šahu: “Pižon 2017“, a to je ujedno bio i V kvalifikacioni turnir „GRAN PRI GŠS&NAIS-NIŠ 2017“.

Brzopotezni turnir  „Pižon 2017”

Turnir je održan 19. septembra 2017. godine, u OŠ “Dušan Radović” u Nišu. Igralo se 11 kola, po švajcarskom sistemu, uz tempo igre od 5 minuta za razmišljanje, po igraču, a takmičenje će se rejtingovati kod FIDE.   Učestvovalo je 40 igrača, od čega 1 GM, 1 IM, 2 VIM i 5 FM. 

Kuriozitet je da je polovina takmičara bila iz drugih opština i gradova: Svrljig, Knjaževac, Zaječar, Ćuprija, Leskovac, što ne služi na čast domaćim šahistima, koji su pomalo razmaženi, ali, ovo je i odraz katastrofalnog stanja u niškim šahovskim klubovima. Po prvi put u posleratnoj istoriji, Niš nema klub u prva 2 ranga takmičenja, elitni ženski ŠK odavno ne postoji u Nišu, a za to vreme je bukvalno borba da svaki klub, pa i pojedine privatne škole šaha, omeđe svoju teritoriju i maksimalno sakupe sredstva u gradu i od lokalnih donatora. 
Pobednik turnira, sa 9,5 poena je bio GM Miroslav Miljković, prvi favorit, koji je drugome pobegao za čitavih 1,5 poen. Drugo mesto sa 8 poena, osvojio je Jovan Rašić, iz Zaječara, najprijatnije iznenađenje turnira. Na deobi III-IV mesta, sap o 7,5 poena su FM Goran Terzić i Stefan Stoiljković iz Leskovca. Od V do IX mesta sap o 7 poena su: FM Nemanja Živković, Srboljub Milovanović (Svrljig), Nebojša Savić, Nenad Todorović i Marinković Vojkan (Svrljig). 

Specijalne nagrade osvojili su: WIM Sandra Đukić, 6,5 poena, najuspešnija šahistkinja; Lazar Milutinović (Svrljig), 6 poena, najbolji junior i najbolji veteran, sa 6,5 poena, FM Dragan Radenković iz Knjaževca, donator i šahovski mecena.

Nagradni fond je iznosio 8.000 dinara: glavne nagrade 6.500 i specijalne nagrade 1.500 dinara.

Generalna tabela posle 5 turnira: 1. GM Miroslav Miljković 97 poena (5 turnira); 2. FM Goran Terzić 78 (5); 3. FM Mario Livaja 67 (5); 4. FM Nemanja Živković 64 (4); 5. Stefan Mladenović 61 (4); 6. Vuk Đorđević 47 (3); 7. FM Dragan Živić 46(4); 8. IM Željko Đukić 41 (4); 9. FM Ljubomir Biljanić 34 (4); 10. WIM Maja Veličkovski-Nejković 31 (4) itd. 

Glavni sudija, NA Aca Jovan Krstić, ujedno zadužen i za kompjutersko parovanje, je uspešno odsudio turnir, bez ikakvih zamerki ili problema. Direktor turnira i delimični pokrovitelj je bio FM Dragan Radenković, organizator, darodavac, nosilac i finansijer velikog broja šahovskih akcija u Timočkoj krajini.

FM, FT, IA Dragan Živić

 

Komentara: 0


#   Niš   šah   Dragan Živić   Duško Radović OŠ   šahovski turnir   Nebojša Savić   Jovan Krstić   Stefan Mladenović   Draga Živić   Šahovski turnir Pižon
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}