Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дечији шаховски клуб "ОСНОВАЦ" из Ниша ВИЦЕШАМПИОН Србије

rssBookmark and Share

Ниш 04.11.2022. Јужна Србија Инфо

Прошлог уторка, завршено је најјаче и најважније екипно сениорско такмичење у женској конкуренцији - Прва лига Србије за шахисткиње, која се од 22. октобра играла у хотелу “Стара Планина” на Старој планини. 

Дечији шаховски клуб "ОСНОВАЦ" из Ниша ВИЦЕШАМПИОН Србије

Дечији шаховски клуб “ОСНОВАЦ” из Ниша освојио је ДРУГО МЕСТО и титулу ВИЦЕШАМПИОНА СРБИЈЕ што је највећи успех једног нишког клуба у екипној сениорској конкуренцији у историји нишког шаха, дугој равно 90. година!

"Титулу вицешампиона Србије обезбедили смо коло пре краја, а у претпоследњем 10. колу играли смо меч за титулу првака државе! Иако смо имали огромну шансу да добијемо тај меч и да се окитимо и титулом првака Србије, на нашу жалост нисмо искористили прилику која нам се указала, меч смо завршили нерешеним резултатом и на тај начин само потврдили освајање другог места", кажу из "Основца".

Додају….

Такмичење смо завршили са скором од 9 победа и 2 нерешена меча, а поред првопласиране екипе ШК “РАД” из Београда, једина смо екипа која није осетила горчину пораза на овом такмичењу.

Освојено друго место и титула вицешампиона државе је велики успех, поготово за један мали клуб који долази из града у коме се шах као спорт нажалост не цени и поред свих проблема са којима смо се читаве године суочавали – од драстичног смањења буџета и велике борбе за проналажење донатора и спонзора, преко некоректне одлуке Савеза да промени "правила игре" усред такмичарске сезоне, средином јуна и дозволи повећање броја страних играча у сваком мечу - у тренутку када је велика већина клубова већ имала формиране екипе и да на тај начин драстично утиче да се неки клубови појачају у толикој мери да су "преко ноћи" постали кандидати за највиши пласман а до тада, уз дужно поштовање, нису били виђени ни у борби за медаљу, па све до здравствених проблема који су нас задесили.

У таквим околностима огроман успех је и то што смо уопште смогли снаге и обезбедили финансије тек толико да се појавимо на такмичењу, а упркос свим наведеним недаћама имали смо шансу чак и за највиши пласман. 

Овим великим успехом наставили смо континуитет одличних резултата у највишем рангу такмичења, Првој лиги Србије, у којој смо дебитовали 2019. године.

2019. година – 5. место

2020. година – 5. место

2021. година – 3. место

2022. година – 2. место

За постигнути овогодишњи резултат заслуге иду играчицама које су наступале за клуб и које су својим играма представиле наш клуб и Град Ниш на најбољи могући начин! Треба им честитати не само на одличном резултату, већ и на труду и енергији коју су уложиле јер су се бориле за боје нашег клуба до својих крајњих могућности. 

 

Чланице вицешампионске екипе, које ће бити крупним словима уписане у историју нишког шаха, биле су:

1.  WГМ Ињац Теодора (5 поена из 10 партија)

2.  ИМ Малтсевскаyа Александра (7.5/10) 

3.  WИМ Великић Адела (8/10) 

4.  WГМ Стојановић Анђелија (4.5/6)

5.  WГМ Бендераћ Ана (7/8)

6.  ЖМК Стевановић Јелена и

7.  И-кат. Павловић Андреа

Захвалност Граду Нишу на пруженој финансијској помоћи, која је ове године заиста била јако скромна и драстично мања у односу на прошлу годину. Иако свакако треба имати у виду да Град није у обавези уопште да финансира спортске клубове, све док пружа финансијску подршку клубовима из других спортова – фудбала, кошарке, рукомета, ватерпола, итд. – са пуним правом ће је очекивати и шаховски клубови. Поготово што се на прсте једне руке могу набројати суперлигашки клубови из Ниша – иначе трећег града по величини у Србији, који су у прошлој или у овој години освојили једно од прва три места у највишем рангу такмичења у држави – у екипној сениорској конкуренцији, рачунајући све спортове! 

Велика, огромна, захвалност донаторима и спонзорима који су нам ове године пружили подршку и без чије финансијске помоћи апсолутно не бисмо могли да узмемо учешће на овом најелитнијем и најважнијем екипном такмичењу у држави, на којем се такмичи 12 најбољих клубова у нашој земљи. 


#   Ниш   шах   ДШК Основац   Првенство Србије
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима