Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дечји шаховски клуб "Основац" пети у држави

rssBookmark and Share

Ниш 09.09.2019. Јужна Србија Инфо

У Суботици је од 22. августа до 1. септембра одржана Прва женска лига Србије у шаху, на којој је учествовало 12 најбољих клубова у држави.

Дечји шаховски клуб "Основац" пети у држави

Једини дебитант у најјачем сениорском рангу такмичења у држави, Дечији шаховски клуб "ОСНОВАЦ" из Ниша, остварио је изузетан резултат освајањем петог места и једини може да се подичи тиме да је савладао победничку екипу - ШК "ЈЕЛИЦА ПЕП", Горачићи - за коју наступају 3 репрезентативке Србије, као и једна репрезентативка Турске и најбоља играчица те земље!

ДШК "ОСНОВАЦ" је овим резултатом остварио НАЈВЕЋИ УСПЕХ нишког екипног шаха и најбољи пласман једног клуба из Ниша у највишем рангу такмичења у последњих (најмање) 14 година! Од распада државне заједнице Србије и Црне Горе, 2006. године, од када постоји Република Србија, ово је највиши пласман једног шаховског клуба из нашег града у највећем сениорском рангу такмичења!

Остварени успех је далеко значајнији имајући у виду све потешкоће са којима смо се сусрели од првог дана, 30. јуна, када смо сазнали да ћемо ове године бити део најелитнијег такмичења у држави - такмичења које је почињало за непуних месец и по, затим чињенице да нисмо имали адекватне играчице како бисмо били конкурентни у том рангу такмичења, уз немогућу мисију у виду обезбеђивања финансијских средстава у износу од најмање 850.000,00 динара...

"Исувише кратак рок за било какву иоле озбиљнију припрему, штавише, прихватање учешћа на месец и по пре почетка такмичења увелико се коси са "здравим разумом" и пркоси логичном расуђивању, међутим руководили смо се искључиво спортским мотивима и жељом да по сваку цену дебитујемо у најјачем екипном такмичењу у земљи. На тај начин смо пружили прилику и нашем граду да се поново, након 12 дугих година, нађе на шаховској мапи СУПЕРЛИГАШКИХ клубова Србије.

Велику захвалност дугујемо ресорном већнику за спорт, Браниславу Кацару, без чије помоћи свакако не бисмо били у могућности да одемо на такмичење. Град Ниш је стао иза свог новог прволигаша, те нам је тако омогућио учешће на најважнијем такмичењу у држави, а ми смо се (бар се надамо) на најбољи могући начин одужили одличним резултатом!

Међутим, поред обезбеђивања финансијских средстава неопходно је било ангажовати и адекватне играчице, уз отежавајућу околност да је прелазни рок завршен још 31. марта, те је било прилично тешко пронаћи пар оних које су тренутно без клуба.

Уз то, требало је уклопити у екипу 6 жена које се скоро и не познају, са различитим карактерима и различите старосне доби, а да све то делује складно и да надасве чини компактну целину, која ће се међусобно бодрити и борити за сваки поен.

Пружити шансу некоме из млађе генерације, да се опроба са врхунским играчицама, а уз то не заборавити ни оне најстарије, а при том се у сваком колу борити и за позитиван резултат - врашки тежак задатак!

Под таквим околностима освојити пето место у држави, а успут победити и шампиона (превисоким) резултатом 3:1, равно је сензацији! Управо због тога смо и били најпријатније изненађење овогодишњег такмичења", кажу из ДШК Основац.


#   Ниш   шах   ДШК Основац
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима