Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dečji šahovski klub "Osnovac" peti u državi

rssBookmark and Share

Niš 09.09.2019. Južna Srbija Info

U Subotici je od 22. avgusta do 1. septembra održana Prva ženska liga Srbije u šahu, na kojoj je učestvovalo 12 najboljih klubova u državi.

Dečji šahovski klub "Osnovac" peti u državi

Jedini debitant u najjačem seniorskom rangu takmičenja u državi, Dečiji šahovski klub "OSNOVAC" iz Niša, ostvario je izuzetan rezultat osvajanjem petog mesta i jedini može da se podiči time da je savladao pobedničku ekipu - ŠK "JELICA PEP", Goračići - za koju nastupaju 3 reprezentativke Srbije, kao i jedna reprezentativka Turske i najbolja igračica te zemlje!

DŠK "OSNOVAC" je ovim rezultatom ostvario NAJVEĆI USPEH niškog ekipnog šaha i najbolji plasman jednog kluba iz Niša u najvišem rangu takmičenja u poslednjih (najmanje) 14 godina! Od raspada državne zajednice Srbije i Crne Gore, 2006. godine, od kada postoji Republika Srbija, ovo je najviši plasman jednog šahovskog kluba iz našeg grada u najvećem seniorskom rangu takmičenja!

Ostvareni uspeh je daleko značajniji imajući u vidu sve poteškoće sa kojima smo se susreli od prvog dana, 30. juna, kada smo saznali da ćemo ove godine biti deo najelitnijeg takmičenja u državi - takmičenja koje je počinjalo za nepunih mesec i po, zatim činjenice da nismo imali adekvatne igračice kako bismo bili konkurentni u tom rangu takmičenja, uz nemoguću misiju u vidu obezbeđivanja finansijskih sredstava u iznosu od najmanje 850.000,00 dinara...

"Isuviše kratak rok za bilo kakvu iole ozbiljniju pripremu, štaviše, prihvatanje učešća na mesec i po pre početka takmičenja uveliko se kosi sa "zdravim razumom" i prkosi logičnom rasuđivanju, međutim rukovodili smo se isključivo sportskim motivima i željom da po svaku cenu debitujemo u najjačem ekipnom takmičenju u zemlji. Na taj način smo pružili priliku i našem gradu da se ponovo, nakon 12 dugih godina, nađe na šahovskoj mapi SUPERLIGAŠKIH klubova Srbije.

Veliku zahvalnost dugujemo resornom većniku za sport, Branislavu Kacaru, bez čije pomoći svakako ne bismo bili u mogućnosti da odemo na takmičenje. Grad Niš je stao iza svog novog prvoligaša, te nam je tako omogućio učešće na najvažnijem takmičenju u državi, a mi smo se (bar se nadamo) na najbolji mogući način odužili odličnim rezultatom!

Međutim, pored obezbeđivanja finansijskih sredstava neophodno je bilo angažovati i adekvatne igračice, uz otežavajuću okolnost da je prelazni rok završen još 31. marta, te je bilo prilično teško pronaći par onih koje su trenutno bez kluba.

Uz to, trebalo je uklopiti u ekipu 6 žena koje se skoro i ne poznaju, sa različitim karakterima i različite starosne dobi, a da sve to deluje skladno i da nadasve čini kompaktnu celinu, koja će se međusobno bodriti i boriti za svaki poen.

Pružiti šansu nekome iz mlađe generacije, da se oproba sa vrhunskim igračicama, a uz to ne zaboraviti ni one najstarije, a pri tom se u svakom kolu boriti i za pozitivan rezultat - vraški težak zadatak!

Pod takvim okolnostima osvojiti peto mesto u državi, a usput pobediti i šampiona (previsokim) rezultatom 3:1, ravno je senzaciji! Upravo zbog toga smo i bili najprijatnije iznenađenje ovogodišnjeg takmičenja", kažu iz DŠK Osnovac.

Komentara: 0


#   Niš   šah   DŠK Osnovac
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima