Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишки алпинисти освојили Мон Блан за Батицу

rssBookmark and Share

12.07.2016. Белами портал, Јужна Србија Инфо

Лоши временски услови, јак ветар, снег, ниска температура и видљивост која је достизала смо два метра, нису спречили међународну експедицију од 16 чланова, међу којима су биле и Нишлије Владислав Ценић и Аница Петровић из ПАК “Мосор”, као и Небојша Китић, да освоје највиши врх западне Европе и Француске.

Нишки алпинисти освојили Мон Блан за Батицу

Мон Блан,висок 4.810 метара. Експедиција је имала 17 чланова од којих је, поред троје Нишлија, било још 10 пењача из Србије. Уз Мон Блан, нишки планинари су се попели на још два атрактивна врха у Италији на планинском масиву Монте Роса, Кастор, на висини од 4.228 метара и његовог брата близанца Полукса, на висини од 4.082 метра. Организатор експедиције, која је трајала од 23.јуна до 3.јула, је ПК “Предејане”, а водич експедиције је био Зоран Павловић, из истог клуба. Према речима Владислава Ценића, експедиција је била успешна јер се на Мон Блан попело 16 од 17 чланова експедиције, што је јединствен случај.

На самом врху Мон Блана, експлодирале су емоције наших алпиниста, и то не само због освајања највишег врха западне Европе.

“У нама се све тог тренутка помешало. Од среће су нам кренуле сузе, а ми смо имали и додатни емотивни набој јер је са нама на Мон Блан требало, ове године, да се пење и Батица Павловић, који је пре два месеца умро. Све што смо могли да урадимо за њега, како би смо му испунили и ту жељу, било је да са собом понесемо његову слику. Овај успон је посвећен њему, на чему је посебно инсистирао водич Зоран Павловић”.

Иначе, прошлогодишњи успон на Мон Блан је заустављен затварањем “Нормалне” због неповољних временских услова. Тада је направљен договор, да ће се иста екипа окупи и ове године и покуша поново.


#   Зоран Павловић   алпинизам   Планинарско-алпинистички клуб Мосор   Батица Павловић   Мон Блан   Алпи
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима