Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niški alpinisti osvojili Mon Blan za Baticu

rssBookmark and Share

12.07.2016. Belami portal, Južna Srbija Info

Loši vremenski uslovi, jak vetar, sneg, niska temperatura i vidljivost koja je dostizala smo dva metra, nisu sprečili međunarodnu ekspediciju od 16 članova, među kojima su bile i Nišlije Vladislav Cenić i Anica Petrović iz PAK “Mosor”, kao i Nebojša Kitić, da osvoje najviši vrh zapadne Evrope i Francuske.

Niški alpinisti osvojili Mon Blan za Baticu

Mon Blan,visok 4.810 metara. Ekspedicija je imala 17 članova od kojih je, pored troje Nišlija, bilo još 10 penjača iz Srbije. Uz Mon Blan, niški planinari su se popeli na još dva atraktivna vrha u Italiji na planinskom masivu Monte Rosa, Kastor, na visini od 4.228 metara i njegovog brata blizanca Poluksa, na visini od 4.082 metra. Organizator ekspedicije, koja je trajala od 23.juna do 3.jula, je PK “Predejane”, a vodič ekspedicije je bio Zoran Pavlović, iz istog kluba. Prema rečima Vladislava Cenića, ekspedicija je bila uspešna jer se na Mon Blan popelo 16 od 17 članova ekspedicije, što je jedinstven slučaj.

Na samom vrhu Mon Blana, eksplodirale su emocije naših alpinista, i to ne samo zbog osvajanja najvišeg vrha zapadne Evrope.

“U nama se sve tog trenutka pomešalo. Od sreće su nam krenule suze, a mi smo imali i dodatni emotivni naboj jer je sa nama na Mon Blan trebalo, ove godine, da se penje i Batica Pavlović, koji je pre dva meseca umro. Sve što smo mogli da uradimo za njega, kako bi smo mu ispunili i tu želju, bilo je da sa sobom ponesemo njegovu sliku. Ovaj uspon je posvećen njemu, na čemu je posebno insistirao vodič Zoran Pavlović”.

Inače, prošlogodišnji uspon na Mon Blan je zaustavljen zatvaranjem “Normalne” zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Tada je napravljen dogovor, da će se ista ekipa okupi i ove godine i pokuša ponovo.


#   Zoran Pavlović   alpinizam   Planinarsko-alpinistički klub Mosor   Batica Pavlović   Mon Blan   Alpi
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima