Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишки Факултет спорта убедљиво најбољи у Србији и региону

rssBookmark and Share

Ниш 22.08.2021. З.С. Јужна Србија Инфо

Престижна "Шангајска листа" се често помиње у јавности, али овог пута добра вест долази из Ниша и повезује се са Факултетом спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу. Овај нишки факултет годинама уназад се пење на “Шангајској лествици”. Прошле године нашао се између 101. и 150. места у конкуренцији факултета и универзитета спорта и физичког васпитања.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Вест о паду рејтинга Београдског универзитета и његовом испадању са Шангајске листе која обухвата 500 најбољих светских универзитета забринула је академску јавност у Србији и указала на чињеницу да би можда нешто требало мењати у раду универзитета како би се поново вратио у друштво најбољих.

Да Универзитет у Београду поседује неспоран квалитет, потврђује чињеница да је на Шангајској листи своју позицију међу 500 светских универзитета имао пуних осам година.од 2012. до 2020. године.

Насупрот паду који је доживео Универзитет у Београду, Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу бележи сталан успон на Шангајској листи. У протеклој 2020. години остварио је до сада највећи успех и према последњем и још увек актуелном академском рангирању светских универзитета – Шангајска листа за 2020. годину – нашао се између 101. и 150. места. Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу се први пут на Шангајској листи нашао 2016. године када је заузимао позицију између 200. и 300. места. Исту позицију је задржао и наредне 2017. године да би се годину дана касније, 2018. године, нашао између 150. и 200. места. Најбоља позиција остварена је 2020. године, а професори и сарадници Факултета спорта и физичког васпитања са нестрпљењем очекују нову листу која за област спорт, физичко васпитање и здравствене науке обично излази почетком октобра”, каже др Ненад Стојиљковић, ванредни професор, продекан за науку и међународну сарадњу Факултет спорта и физичког васпитања Универзитет у Нишу.

Шангајска листа се формира на основу строгих критеријума 

“У поступак оцењивања улазе они универзитети и факултети који у свом саставу имају департмане за спорт и физичко васпитање што је први услов за рангирање. Потом се у обзир узима укупан број објављених научних радова који су индексирани у бази престижних међународних часописа познатијој под називом "Web of Science". Следећа ставка је укупан броја цитата објављених радова, затим број цитата по сваком појединачном раду, као и укупан број радова објављених у најбољих 25 одсто часописа у светској бази Web of Science. На крају се израчунава и проценат објављених радова насталих у сарадњи са ауторима из иностранства чиме се вреднује интернационалност радова и сарадња са колегама из иностранства”, истиче Стојиљковић.

Када се погледа Шангајска листа за област науке спорта и физичког васпитања уочљива је доминација скандинавских факултета спорта.

“Први на ранг листи је факултет Универзитета у Копенхагену, док другу позицију заузима факултет спорта из Осла. У првих десет се налази и још један факултет из Данске који заузима седму позицију, као и факултет спорта Универзитета из Финске. Ако бисмо погледали групу факултета од 101. до 150. места где се налази и Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу видели бисмо да се ради о факултетима из веома развијених земаља као што су Америка, Велика Британија, Немачка, Швајцарска, Нови Зеланд, Аустралија, Канада, Јапан, Шведска, Француска, Шпанија, Италија, Грчка. Једини факултет са простора некадашње Југославије је Кинезиолошки факултет Универзитета у Загребу, који дели исту позицију са нишким факултетом спорта”, објашњава др Ненад Стојиљковић.

Са овим значајним успехом нишки Факултет спорта и физичког васпитања постао је апсолутно најбољи факултет спорта у Србији и један од водећих факултета у региону Југоисточне Европе. Наиме, нишки факултет је једини из Србије који се налази на Шангајској ранг листи.

“Успех Факултета спорта и физичког васпитања је у исто време и огроман успех Универзитета у Нишу чији је он интегрални члан. Академски свет из иностранства уз име факултета спорта јасно види и име Универзитета у Нишу перципирајући га као значајну научну институцију у овом делу Европе. Надамо се да ће овај успех бити мотив и осталим факултетима Универзитета у Нишу да вредније раде и да подигну квалитет своје научно-истраживачке делатности стремећи ка заједничком циљу – да Универзитет у Нишу сврстамо у групу најбољих светских универзитета”, истиче др Ненад Стоиљковић.

Оно што др Ненад Стоиљковић посебно истиче то је податак да Факултет успева да се рангира високо на овој светској престижној листи и поред проблема са којима се у пракси суочава.

“Са бољом инфраструктуром, са адекватним простором за тестирање и спровођење тренижних процеса са спортистима, са децом, са особама са инвалидитетом, имали би смо више података за радове. Ми знамо шта раде наше колеге рецимо из Осла. И ми знамо то да урадимо, али нам недостају бољи услови. Тако се опредељујемо за радове које је могуће спровести у скромним условима које ми имамо”, закључује Стојиљковић.


#   Ниш   наука   Ненад Стојиљковић   Факултет спорта и физичког васпитања   Универзитет у Нишу   Шангајска листа   Ненад Стојиљковић проф
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима