Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Потпуна измена у финансирању спортских клубова, познат састав Комисије за спорт града Ниша

rssBookmark and Share

25.10.2016. Д.Јоцић, Народне новине, Јужна Србија Инфо

Начин расподеле финансијских средстава спортским организацијама у Нишу ће претрпети корените промене, пишу Народне новине.

Потпуна измена у финансирању спортских клубова, познат састав Комисије за спорт града Ниша

Већ је о томе било доста речи, нови Закон о спорту иницирао је промене и допуне Одлуке о остваривању права и интереса грађана у области спорта у граду Нишу, које је недавно усвојила Скупштина града Ниша.

Основни заокрет је тај што се прелази на стопроцентно пројектно финансирање. Подсетимо, до сада је само 30 одсто средстава бивало расподељено на тај начин и о томе је одлучивала Комисија за спорт, док је 70 одсто спадало у такозвана стимулативна средства, која су се делила одлуком градоначелника и Градског већа. Сада ће Комисија бити та која ће имати право да предложи Градском већу клубове од изузетног значаја за развој спорта у граду, и они ће моћи да добију највише 70 одсто средстава (ниједан, засебно, више од 20 одсто), али Градско веће неће моћи, као до сада, произвољно да одређује износ средстава тим спортским организацијама, већ ће свака од њих подносити пројекте, о чему ће коначну одлуку, према јасним критеријумима Правилника, донети Комисија.

А коначно је познато ко ће чинити Комисију за спорт, чији је број чланова повећан на девет и чија ће овлашћења бити већа него икада до сада:

-Председник Комисија остаје проф. др Милован Братић, декан Факултета спорта и физичког васпитања, а поред њега су ту још двојица професора овог факултета, Томислав Окичић и Саша Величковић, уједно и председник Спортског савеза Ниша. Ту су, затим, Стеван Живковић, координатор Канцеларије за младе и прослављени кикбоксер, Иван Хаџи Ђорђевић, директор нишке филијале ПИО фонда, генерални секретар Фудбалског савеза Региона источне Србије и председник Фудбалског савеза Ниша, Јадранка Стојадиновић, испред Управе за омладину и спорт, Виолета Ђорђевић, дипломирани економиста, директор Унитранса и члан Управног одбора ЖРК Наиса, Александар Јоцић, генерални секретар Регионалног кошаркашког савеза Источне Србије и Милан Ђорђевић, некадашњи олимпијац, сада савезни селектор за кајак и кану на дивљим водама. Они ће имати потпуну аутономију, а, убеђен сам, и највиши ниво компетенције да одлучују о овако битном питању. Нико из градског руководства неће им се мешати у рад-истакао је Бранислав Качар, градски већник ресорно задужен за омладину и спорт.

Како је најављено, конкурсни рок за подношење апликација требало би да почне већ за десетак дана, а из Спортског савеза Ниша обећали су максималну помоћ представницима клубова по питању упутстава за сакупљање неопходне документације.


#   Градско веће   спорт   Александар Јоцић   ПИО фонд   финансирање   Градски већник   Скупштина града Ниша   Милан Ђорђевић   Милован Братић   Скупштина града   Стеван Живковић   пројектно финансирање   Бранислав Качар   спортски клубови   Комисија за спорт
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима