Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Potpuna izmena u finansiranju sportskih klubova, poznat sastav Komisije za sport grada Niša

rssBookmark and Share

25.10.2016. D.Jocić, Narodne novine, Južna Srbija Info

Način raspodele finansijskih sredstava sportskim organizacijama u Nišu će pretrpeti korenite promene, pišu Narodne novine.

Potpuna izmena u finansiranju sportskih klubova, poznat sastav Komisije za sport grada Niša

Već je o tome bilo dosta reči, novi Zakon o sportu inicirao je promene i dopune Odluke o ostvarivanju prava i interesa građana u oblasti sporta u gradu Nišu, koje je nedavno usvojila Skupština grada Niša.

Osnovni zaokret je taj što se prelazi na stoprocentno projektno finansiranje. Podsetimo, do sada je samo 30 odsto sredstava bivalo raspodeljeno na taj način i o tome je odlučivala Komisija za sport, dok je 70 odsto spadalo u takozvana stimulativna sredstva, koja su se delila odlukom gradonačelnika i Gradskog veća. Sada će Komisija biti ta koja će imati pravo da predloži Gradskom veću klubove od izuzetnog značaja za razvoj sporta u gradu, i oni će moći da dobiju najviše 70 odsto sredstava (nijedan, zasebno, više od 20 odsto), ali Gradsko veće neće moći, kao do sada, proizvoljno da određuje iznos sredstava tim sportskim organizacijama, već će svaka od njih podnositi projekte, o čemu će konačnu odluku, prema jasnim kriterijumima Pravilnika, doneti Komisija.

A konačno je poznato ko će činiti Komisiju za sport, čiji je broj članova povećan na devet i čija će ovlašćenja biti veća nego ikada do sada:

-Predsednik Komisija ostaje prof. dr Milovan Bratić, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, a pored njega su tu još dvojica profesora ovog fakulteta, Tomislav Okičić i Saša Veličković, ujedno i predsednik Sportskog saveza Niša. Tu su, zatim, Stevan Živković, koordinator Kancelarije za mlade i proslavljeni kikbokser, Ivan Hadži Đorđević, direktor niške filijale PIO fonda, generalni sekretar Fudbalskog saveza Regiona istočne Srbije i predsednik Fudbalskog saveza Niša, Jadranka Stojadinović, ispred Uprave za omladinu i sport, Violeta Đorđević, diplomirani ekonomista, direktor Unitransa i član Upravnog odbora ŽRK Naisa, Aleksandar Jocić, generalni sekretar Regionalnog košarkaškog saveza Istočne Srbije i Milan Đorđević, nekadašnji olimpijac, sada savezni selektor za kajak i kanu na divljim vodama. Oni će imati potpunu autonomiju, a, ubeđen sam, i najviši nivo kompetencije da odlučuju o ovako bitnom pitanju. Niko iz gradskog rukovodstva neće im se mešati u rad-istakao je Branislav Kačar, gradski većnik resorno zadužen za omladinu i sport.

Kako je najavljeno, konkursni rok za podnošenje aplikacija trebalo bi da počne već za desetak dana, a iz Sportskog saveza Niša obećali su maksimalnu pomoć predstavnicima klubova po pitanju uputstava za sakupljanje neophodne dokumentacije.


#   Gradsko veće   sport   Aleksandar Jocić   PIO fond   finansiranje   Gradski većnik   Skupština grada Niša   Milan Đorđević   Milovan Bratić   Skupština grada   Stevan Živković   projektno finansiranje   Branislav Kačar   sportski klubovi   Komisija za sport
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima