Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Професор из Ниша ниже победе и у осмој деценији

rssBookmark and Share

Ниш 18.10.2015. Бета

Пензионисани професор нишког Медицинског факултета и Факултета спорта и физичког васпитања Цветко Китић (79) вратио се са пет медаља са Балканског првенства у атлетици за ветеране, које је недавно организовано у Солуну.

Фото: Screenshot YouTube
Фото: Screenshot YouTube

Китић је освојио три златне и две сребрне медаље. Са тих пет одличја освојених у Грчкој, његова колекција медаља освојених на атлетским такмичењима за ветеране сада броји 81 медаљу, од којих је чак 60 златних.

Китић је сва одличја освојио у последњих 14 година, а дисциплине у којима је најуспешнији су трка на 100 метара, скок у даљ и троскок.

Професор Цвеле, како га зову пријатељи, већ годинама је атлетичар ветеран који доноси Србији највише медаља, а на резултатима које постиже могу му завидети и неупоредиво млађи такмичари.

Својим највећим спортским успехом Китић сматра то што је на Олимпијским играма за ветеране у Торину одржаним 2013. године освојио по једну златну, сребрну и бронзану медаљу.

Са резултатом од 14,24 секунде припала му је бронзана у трци на 100 метара, сребро је освојио троскоком од 8,85 метара, а даљином од 4,58 метара победио је у скоку у даљ.

"Највећу спротску борбу коју сам икада до сада водио била је борба за освајање те бронзане медаље у Торину. Пуних 80 метара водила се мртва трка између мене и такмичара из Италије, али сам на крају смогао снаге и претекао га", присетио се професор Китић.

Његова љубав према атлетици датира још из студентских дана када је такође постизао запажене резултате. Због обавеза на послу напустио је атлетске тренинге и такмичења, да би им се поново вратио након пензионисања.

"Одлазак у пензију нисам схватио као прекид активног живота. Пошто Ниш нема клуб за ветеране, учланио сам се у београдски атлетски клуб 'Ветеран', кренуо да тренирам и да побеђујем", казао је Китић.

Према његовим речима, одличне спортске резултате дугује свакодневним интензивним тренинзима, здравој исхрани, активном приватном животу, оптимизму, челичној вољи и вери.

"Не признајем девизу 'важно је учествовати'. На такмичења идем да бих победио. Ако ми се деси да оманем, онда освојим сребрну медаљу. Има такмичара који су задовољни и другим и трећим местом, али ја тежим увек победи", навео је Китић.

Поред спортских рекорда, Китић верује да у Србији држи још два не тако обична рекорда у облачењу, и у разлици у годинама између њега и његове партнерке, која је од њега млађа 48 година.


#   Ниш   атлетика   Цветко Китић   ветерани   медаље   успех   Балканско првенство   Солун
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима